fbpx

Gradovi kralja Matjaža

Izleti, Nasveti, Zanimivosti

Pod Peco se bodo zadnji vikend v januarju ponovno gradili snežni gradovi kralju Matjažu v čast.

Pod Peco se bodo ponovno gradili snežni gradovi kralju Matjažu v čast. Kot poprej že triindvajestič zapovrstjo bo zadnji vikend v januarju 2016 v Črni na Koroškem 24. zimska pravljica imenovana Gradovi kralja Matjaža. Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo potekala na ravnici Mitnek nad Črno, kjer je od leta 1993 zgrajenih že 1300 snežnih gradov in skulptur.

324. prireditev njegovemu visočanstvu v čast bo potekala v času med 29.1. in 31.1.2016. Trodnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. V kulturnem domu Črna bo po nočnem slalomu potekala svečana podelitev za Koroškega športnika leta. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo. Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravimo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in še kaj se najde. V nedeljo se podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol in fotografije učencev Unesco šol na temo »Sneg in led«.

Organizatorji prireditve: Občina Črna na Koroškem in Okrepčevalnica “Pri Matjažu”

več informacij: 24. Gradovi Kralja Matjaža


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.