Velika tura po Evropi

Velika tura po Evropi

V 17. stoletju so premožni (večinoma Britanci) začeli odhajati na potep po Evropi, na tako imenovano »Grand Tour«, po koncu formalnega izobraževanja, ki so ga zaključili z letom v resničnem svetu, ogledom Pariza, preučevanjem umetnosti v Firencah, plezanjem v Švicarskih alpah in pritoževanjem nad postrežbo v Atenah. Od takrat se je začrtana pot po Evropi večkrat spremenila in Lonely Planet je zasnoval različico, ki vsebuje 10 evropskih mest, ki jih vsekakor ne bi smeli izpustiti in si jih je možno ogledati v treh tednih. Nič pa ni narobe, če si lahko privoščimo dlje.

London

Dva dneva nista veliko za ogled celega mesta, vendar sta dovolj za ogled največjih znamenitosti kot so Tower, Tate Modern, Big Ben in Buckinghamska palača ter gledališka predstava na West Endu in pokušina etnično različnih jedi na East Endu.

pomojejenajbolsetakole: “Iz stansteda do centra je men najbolš vlak stansted express – cene so nižje, če kupiš vnaprej na netu. S temi kartami za vlak lahko potem koristite 2za1 kupone – pri nekaterih atrakcijah plačaš eno karto, dobiš 2.

Za prevoze po londonu je pomoje najbolš oystercard (kokr urbana) na katero naložiš al travelcard (neomejene vožnje za določeno stevilo dni) ali denar. Velja za avtobuse in podzemno.

Glede atrakcij, ki so zame mustsee: natural history muzej, science muzej, z ladico v greenwich, tower of london.”

westminster-717846_1920

Pariz

Hitro vlak nas skozi tunel popelje v središče Pariza. Najmanj, kar si morate ogledati so dolge avenije okoli Slavoloka zmage, Louvre ali Versailles ter cerkev ali dve. Večerjo si privoščite na živahnem Montmartru.

moulin-rouge-1050325_1280

Barcelona

Z nočnim vlakom se naslednje jutro zbudite v pisani Barceloni, kjer vas bo brez besed pustila Gaudijeva Sagrada Familia. Ne zamudite katalanske kuhinje in s prvim letom na tem potovanju nadaljujte v…

guell-park-1157681_1920

Rim

Večno mesto, pravijo, da obdobje enega življenja ni dovolj, da bi celega spoznali. Med dvodnevnim ogledom izberite med znamenitostmi kot so Kolosej, Vatikan, Panteon, Španske stopnice in Fontana di Trevi. Zvečer boste jedli v centro storico in Trastevere.

rome-854187_1920

Dunaj

Z nočnim vlakom se zapeljete v cesarsko mesto Dunaj, kjer boste lahko posedali po kavarnah, si ogledali Lipicance, pohajkovali po nakupovalnih ulicah in uživali v predstavi v Staatsoperu.

vienna-221578_1280

Budimpešta

Le tri ure stran se nahaja živahna Budimpešta z mešanico starega in novega. Obiščite grajski grič in si privoščite namakanje v enem izmed termalnih kopališč.

budapest-525857_1920

Berlin

Po celodnevni vožnji z vlakom se znajdete v Berlinu, najbolj hitro se spreminjajočem evropskem mestu. Obvezni ogleda so Berlinski zid ter galerije, spominska obeležja in muzeji iz tega obdobja, na drugi strani pa nov del mesta, kot sta Sony center in Filmski muzej. Kreuzberg ponuja alternativno nočno življenje, medtem ko je Prenzlauer Berg za bolj umirjene.

berlin-wall-526521_1920

Dubrovnik

Da boste lahko občudovali njegove marmorne ulice in rdeče strehe, se boste do Dubrovnika morali odpraviti z letalom. Najprej se sprehodite po mestnem obzidju, kjer je odličen razgled na mesto in morje. Nadaljujte z raziskovanjem starega mestnega jedra in si privoščite kavo na plaži.

dubrovnik-512798_1920

Atene

Grška prestolnica je pravo odkritje antičnih ruševin s čudovitimi stavbami in Akropolo na vrhu hriba, ki prednjači s svojo osuplivostjo. Pod njo se nahajajo še več ostankov, boljšji trgi in živahne taverne, ki pričarajo moderno življenje v mestu.

athens-1004327_1920

Istanbul

Tukaj dosežemo čisti rob Evrope, kjer se srečata vzhod in zahod. V starem Istanbulu obiščite Modro mošejo, palačo Topkapi in Aya Sofyjo. Potem nadaljujte z nakupovanjem in večerjo v modernem Beyoğlu, ki velja za središče nočnega življenja. Z ladjico po Bosporju se lahko zapeljete do Azije.

istanbul-1094404_1920

Vir: Lonelyplanet

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 

Lana je del ustvarjanja zgodbe Potovanja.Over.Net od leta 2015. Rada odkriva nove kotičke in spoznava različne ljudi na svoji poti. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.