fbpx

Havaji kot jih je opisal Mark Twain

Potovanja

Havaji so najbolj oddaljena skupina otokov na svetu.

Mark Twain, ki je leta 1840 obiskal Havaje, je zapisal: »Daleč v prostranem, samotnem in orjaškem Pacifiku, na obrobju tropov, kjer živijo kiti in je veliko zelenega in lepega, daleč od mestnega vrveža, težav in skrbi, je cvetoči in dišeči paradiž. Tam ležijo božanski otoki … večno obsijani s soncem, večno nasmejani v svetlikajočem se morju.«

Mark Twain

Havaji so najbolj oddaljena skupina otokov na svetu. Ležijo sredi Pacifika, okoli 3700 kilometrov so oddaljeni od Kalifornije in okoli 6400 kilometrov od Japonske. Otoki se dvigajo nad morsko višino tudi do 4200 metrov, zato so najvišji vrhovi na svetu prav na Havajih. Havaji so vulkanskega izvora in prvi otoki so nastali pred približno 25 milijoni let. Sestavlja jih okoli 130 otokov in večina izmed njih je neposeljenih. 

Morska zvezdica:“Mene vem, da bi motil tisti močni veter, ki je tako značilen za območje Havajev,……, pa nekaj metrski valovi.”

Oahu

Med leti 300 in 500 so otoke prvi odkrili Polinezijci, ki so sem pripluli iz 4000 kilometrov oddaljenih otokov Marquesas. Kakšnih 500 let kasneje se je na otok priselil novi val Polinezijcev, tokrat s Tahitija; neverjetno razdaljo 5000 kilometrov jim je uspelo prepluti s kanuji na jadra, kjer je bilo prostora za sto ljudi. Novi prebivalci so oblikovali majhne plemenske kraljevine, med katerimi je kasneje prihajalo tudi do vojn. Leta 1778 je otoke na svojem tretjem potovanju po Pacifiku odkril kapitan James Cook. Pristal je na otokih Oahu in Kauai. Skupino otokov je poimenoval Sandwich Islands, v čast istoimenskega britanskega admirala. 

Plaža Waikiki

Havajski otoki danes živijo pretežno od turizma. Na glavnem otoku Oahu, kjer živi okoli 80 odstotkov od 1,2 milijona prebivalcev Havajev, je v glavnem mestu Honolulu že veliko nebotičnikov in hotelskih kompleksov. Tudi na drugih otokih so v zadnjih dvajsetih letih zrasla turistična središča s sodobnimi hoteli. Otok ima čudovite plaže, bujni deževni gozd in nedotaknjeno vulkansko pokrajino. Prijazni domačini so danes »pisana mešanica« Azijcev, Polinezijcev, belcev in črncev. Večina turistov svoje počitnice na Havajih prične prav v Honoluluju na otoku Oahu, kjer je tudi slovita plaža Waikiki. 

Vir: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!