fbpx

Hitri vlaki tudi v Rusiji

Novice

Bodo prehiteli ZDA? Decembra se bo tudi Rusija uvrstila med države s hitrimi vlaki. Po Japonski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji, Španiji, Tajvanu, Južni Koreji in Kitajski se bo mogoče z veliko hitrostjo peljati tudi med Moskvo in Sankt Peterburgom. Za 641 km dolgo pot bo hitri vlak, ki so ga poimenovali Sapsan, potreboval 3 […]

Bodo prehiteli ZDA?

Decembra se bo tudi Rusija uvrstila med države s hitrimi vlaki. Po Japonski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji, Španiji, Tajvanu, Južni Koreji in Kitajski se bo mogoče z veliko hitrostjo peljati tudi med Moskvo in Sankt Peterburgom.

Za 641 km dolgo pot bo hitri vlak, ki so ga poimenovali Sapsan, potreboval 3 ure in 45 minut. Maksimalno bo dosegel 240 km na uro. S tem bo nedvomno konkurenčen letalu, ki vas na isti razdalji pripelje sicer hitreje, a potrebujete za pot na letališče in z njega skupaj pet ur.

Rusi so za dobavitelja vlakov izbrali nemški Siemens.


Foto: EPA

Od spalnikov k hitrosti
Sapsan, ki ga je izdelal nemški Siemens in ga prilagodil pogojem ruske zime, prinaša velik napredek v ruski železniški promet, ki je eden najbolj razvejanih na svetu. Z vlaki se vozi ogromno ljudi, lani so prepeljali 1,3 milijarde potnikov, večinoma pa se zaradi oddaljenosti in hitrosti v Rusiji prevažajo s spalniki. Pohvalijo se lahko s kar 23.200 spalnimi vagoni. Do zdaj so se tudi med Moskvo in St. Petersburgom navadno prevažali čez noč.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.