Irska – za ljubitelje narave in avanturiste

Izleti, Novice, Potovanja

Irska je tretji največji otok v Evropi.

Irska – s svojo “majhnostjo”, ki skoraj trikrat prekrije Slovenijo – je primeren potovalni cilj za ljubitelje neokrnjene narave in avanturiste, ki jim muhasto irsko vreme ne pokvari načrtov.
Irska je tretji največji otok v Evropi in spada v skupino Britanskega otočja, ki leži na zahodni strani Irskega morja ob otoku Velike Britanije. Na njenem jugu s približno petimi šestinami celotne površine otoka leži Republika Irska z glavnim mestom Dublinom, na severu pa s preostalo šestino Severna Irska, kot avtonomna regija Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, z glavnim mestom Belfast. Skupno živi na otoku nekaj manj kot 6 milijonov prebivalcev.

Mestna hiša, Belfast

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista

Irci so ljubitelji dobre glasbe in pripovedništva; na Irskem so se rodili svetovno znani pisatelji kot so Wilde, Beckett in Joyce, med glasbeniki pa skupina U2, Sinead O’Connor in The Corrs. Kulinarika je preprosta, Irci si največkrat pripravijo meso s kuhanim krompirjem, korenjem ali repo.

karlita::trv: “Prenočišča na Irskem se zelo razlikujejo. Dublin z okolico te pride na osebo cca 38 evrov B&B. Ostala mesta so nekoliko cenejša… Severna irska…najdražje Belfast in pa skrajni sever…okolica Bushmills (najstarejša destilerija viskija na svetu)…in pa Giant’s Causeway…to moraš it gledat, saj je ena najbolj fascinantnih stvari na otoku !!  V ostalh krajih so cene od 5 do 13 EU nižje…po sebi na noč.”

Koncert glasbene skupine U2

Preberi tudi: Okusne jedi s celega sveta za otroke

Irska, zaradi širnih pašnikov in travnikov, znana tudi pod imenom Zeleni otok, ima le deset odstotkov površine prekrite z gozdovi. Manjšo gozdno pokritost v Evropi ima z 0.3 odstotki le Islandija. Vreme na otoku je precej muhasto, a v ravninskem predelu države s številnimi jezeri in močvirji, uspeva poljedelstvo, na zahodu pa se hribovje dvigne tudi nad tisoč metrov visoko. Na podnebje močno vplivajo topli zalivski tok (prinaša visoke temperature in veliko padavin) in zahodni zimski vetrovi. Ne prezrite strmo se vzpenjajočih obalnih klifov, ki se vam bodo vtisnili v nepozaben spomin.

Ostri klifi

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: 6 skrivnosti madžarske kuhinje

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 

Sledite nam

RSS Ustavi se!