IRSKA: St. Patrik’s day (Dan sv. Patrika)

Potovanja, Zanimivosti

Festival je leta 1995 ustanovila irska vlada.

St. Patrick’s day je tipično irsko praznovanje, z veliko pijače in norenja, tako da atmosfera, ki jo ustvarijo domačini, zlahka zajame tudi obiskovalce. Dublin postane eno samo veliko zabavišče. Hkrati pa Irci znajo ponuditi veliko več od tega. Sam festival je leta 1995 ustanovila irska vlada. Njen cilj je bil pripraviti glavno svetovno praznovanje v počastitev sv. Patrika in organizirati nekaj, na kar bodo Irci lahko ponosni.

Tako na festivalu vsako leto predstavijo številne umetniške dosežke. V zadnjih letih so se štirje festivalski dnevi razširili na šest dni rajanja, vse pa se konča z veliko parado. Festival začne z odprtjem razstav irske umetnosti in obrti. Naslednjega dne odprejo fascinanten Luminarium, kjer lahko vsak dan od 12. do 18. ure doživite neverjetno izkušnjo prelivanja barv in svetlobe.

Naslednjega večera prireditelji pripravljajo spektakularni računalniško voden ognjemet, ki ga bo spremljala posebej zato izbrana glasba. Tudi večina ostalih dogodkov, od koncertov, predstav, zabavišč, delavnic, sprevodov starih vozil, motorjev itd. je na prostem. Med zelo priljubljenimi je Dennyjev lov za zakladom, ko si z iskanjem predmetov po lokalnih znamenitostih lahko prislužite brezplačen zajtrk in prost vstop v večino mestnih znamenitosti. Vrhunec festivala je v nedeljo, ko se v središču mesta ob neskončnem spisku dogodkov nagnete tudi več kot 150.000 ljudi.

 

Sv. Patrik je gotovo najbolj priljubljen svetnik na Irskem, saj še danes lahko slišite pozdrav: Naj te blagoslovijo bog, Marija in Patrik. Preden je bil posvečen v svetnika, so ga za takega razglasili že Irci sami. Živel naj bi v petem stoletju in je zaslužen za pokristjanjevanje Irske. Menda je bil v suženjstvu med pogani, kjer je moral pasti ovce. Prikazal naj bi se mu angel in mu velel, naj pobegne. Prek Britanije se je zatekel v Francijo, kjer je bil 20 let menih v Marmutierju. Tam ga je spet obiskal angel. Tokrat mu je naročil, naj se vrne v deželo, kjer je bil suženj, in naj poskrbi, da bodo pogani sprejeli krščansko vero. Pred odhodom ga je za pomembno nalogo blagoslovil sam papež Celestin. S 24 spremljevalci je prišel na območje današnje Irske pozimi leta 432. Sv. Patrik je vedel, da bo nalogo lahko izpolnil samo, če bo na svojo stran pridobil mogočnega kralja Tare Laoghaira. Na obisku pri kralju je Sv. Patrik izruval triperesno deteljico (danes je to eden nacionalnih irskih simbolov) in z njegovo pomočjo razložil troedinost v krščanstvu. Kralj je bil menda tako očaran, da je Sv. Patriku dovolil neomejeno širjenje krščanstva po njegovem kraljestvu.

Sv. Patrik je umrl nekje med letoma 463 in 493, datum njegove smrti, 17. marec, pa naj bi bil že od devetega stoletja naprej za Irce praznik v njegov spomin. Še danes so del festivalske folklore zgodbe o tem, kako Sv. Patrik razlaga troedinost ali izganja kače iz Irske (kače so bile v njegovih časih simbol poganstva). Praznovanje svetnikove smrti za Irce ni pravzaprav nič neobičajnega, prav tako pa ne nič kaj krščansko divje veseljačenje z veliko pijače. Nasploh je ob festivalu priljubljena šala o tem, kakšna je razlika med irsko poroko in pogrebom – na pogrebu je eden manj pijan.


Sledite nam


RSS Ustavi se!