Islandski konji

Islandski konji

Islandski konji so potomci starodavnih konj islandskih Vikingov, ki so se od tistih časov (selektivno jih vzrejajo že tisoč let) le malo spremenili. To so nizki, robustni, čokati in močni konji, ki so zelo živahni in obenem prijaznega značaja.

Rejec islandskih konj se bo najprej pohvalil z njihovim töltom, četrtim hodom (poleg koraka, kasa in galopa), ki je najimenitnejša lastnost te pasme. Pri tem hodu se konjevo telo giba naprej nazaj in jahača ne sili iz sedla, kar je za dolge ježe po težavnem terenu izjemnega pomena; islandskega konja so dolga stoletja vzrejali v vzdržljivega in hitrega potovalnega konja. Islandski konji zmorejo tudi peti hod, ki se v tekmovalni različici imenuje leteči pas; v tem hodu v enakomernih zaporedjih konj lebdi v zraku, noge pa premika tako hitro, da so videti kot senca. Pri tem najboljši konji dosegajo hitrost čez 60 km/h. Islandske konje takoj prepoznate po barvitosti njihove dlake (Islandci poznajo več kot 100 izrazov za barvne odtenke svojih konj) ter po izjemni košatosti njihovih griv in repov. V Sloveniji jih imamo približno 400.

iceland: “Kaj obleči. Vreme je zelo spremenljivo in se lahko iz ure v ure zlo spremeni, ne potrebujš dežnikov, ker ti nič ne pomagajo ampak potrebuješ anorak in tudi hlače gore-tex, da te ne premoči. Čim pa se zjasni in posije sonce pa je seveda za kratke hlače in majčko, čeprav je 15 stopinj ti je vroče. Tako se zgodo da se moraš večkrat preobleči na dan:). Rokavic absolutno ne potrebuješ (razen če greš na izled na ledene gore) potrebuješ pa kapo za vetrovne in oblačne dneve. Prav tako tudi zimskih bund ne potrebuješ. Potrebuješ lahka oblačila, ki jih po potrebi sproti oblačiš in slačiš (dolge, kratke rokave) in anorak seveda (za dež z vetrom ali močno pršenje ali pa za ogled številnih slapov, kjer skoz prši v bližini slapa) ali letni tanek softsheel, če je vetrovno. Spali pa smo sproti, kjer smo se ustavili v iglujčku, al pa v njihovih kampih… pa spalne vreče s seboj”

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

zastava
Oznake: ,