Istanbul – tri mesta v enem

Istanbul – tri mesta v enem

Istanbul v sebi skriva, kar tri mesta – Antično grško mesto Bizanc, Konstantinopel in sodobni Istanbul, ki skupaj tvorijo živahno in čarobno mesto. V njem se srečata vzhod in zahod, kjer se Azija zlije z Evropo in se novodobno preplete s starimi običaji.

primoz::trv: “Letos sva bila s punco v turčiji in lahko samo rečem, da so ljudje ful prijazni, hrana je za mesojedce 1a, turška kava prava poezija, pokrajina še boljša od poezije-podoba raja…veselo na pot.”

# Palača Topkapi

Palača je nekdanji dom Sultanov in njihovega hrama – srce Otomanskega cesarstva, ki nudi čudovit razgled na mesto. Danes je v njen zakladnica s prečudovito zbirko draguljev.

Preberi tudi: 6 skrivnosti madžarske kuhinje

# Hagia Sophia

Hagio Sophio je leta 537 zgradil cesar Justinian in je bila skoraj tisoč let največja katedrala na svetu. Ko so v 15. stoletju Konstantinopel zavzeli Turki, je postala mošeja, nato pa muzej s številnimi mozaiki.

Preberi tudi: Okusne jedi s celega sveta za otroke

# Modra mošeja

Modra mošeja oziroma mošeja Sultana Ahmeda je ena izmed redkih mošej na svetu s šestimi minareti, svoje ime pa je dobila po dekorativnih modrih ploščicah v njeni notranjosti.

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista

# Hrana

Istanbul ponuja zelo raznoliko hrano – od dragih in razkošnih restavracij do uličnih stojnic s hitro prehrano. Obvezno poskusite kebab ter zaključite s tradicionalno turško kavo in sladkim lokumom.

Preberi tudi: Miti in legende Irske

# Grand Bazaar

Na velikem bazarju boste našli vse od začimb, sladkarij, pijač do usnjenih izdelkov in oblačil, kjer boste morali uporabiti svojo sposobnost barantanja.

Preberi tudi: Zdravje na poti

# Bospor

Prečkajte Bospor in se iz evropskega dela mesta premaknite v azijskega.

Preberi tudi: 5 načel japonske kuhinje

# Turške kopeli

Privoščite si odlično sprostitev v enem izmed 50 različnih Hammamih (tradicionalnih turških kopelih), kjer vas bodo razvajali s turško kopeljo in masažami.

Preberi tudi: Različne vrste sušija

# Cisterna Bazilike

Rimljani so zgradili cisterno v 6. stoletju, da bi mesto oskrbeli s pitno vodo. Sestavljena je iz 336 podzemnih stebrov osvetljenih z barvnimi lučmi, od katerih sta dva okrašena z glavami meduz.

Preberi tudi: Ali francoski krompirček res izvira iz Francije?

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

zastava

Lana je del ustvarjanja zgodbe Potovanja.Over.Net od leta 2015. Rada odkriva nove kotičke in spoznava različne ljudi na svoji poti. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.