Istanbul – tri mesta v enem

Novice, Potovanja

Istanbul je točka, kjer vzhod sreča zahod, kjer se Evropa zlije z Azijo in se starodavno prepleta z novim.

Istanbul v sebi skriva, kar tri mesta – Antično grško mesto Bizanc, Konstantinopel in sodobni Istanbul, ki skupaj tvorijo živahno in čarobno mesto. V njem se srečata vzhod in zahod, kjer se Azija zlije z Evropo in se novodobno preplete s starimi običaji.

primoz::trv: “Letos sva bila s punco v turčiji in lahko samo rečem, da so ljudje ful prijazni, hrana je za mesojedce 1a, turška kava prava poezija, pokrajina še boljša od poezije-podoba raja…veselo na pot.”

# Palača Topkapi

Palača je nekdanji dom Sultanov in njihovega hrama – srce Otomanskega cesarstva, ki nudi čudovit razgled na mesto. Danes je v njen zakladnica s prečudovito zbirko draguljev.

Preberi tudi: 6 skrivnosti madžarske kuhinje

# Hagia Sophia

Hagio Sophio je leta 537 zgradil cesar Justinian in je bila skoraj tisoč let največja katedrala na svetu. Ko so v 15. stoletju Konstantinopel zavzeli Turki, je postala mošeja, nato pa muzej s številnimi mozaiki.

Preberi tudi: Okusne jedi s celega sveta za otroke

# Modra mošeja

Modra mošeja oziroma mošeja Sultana Ahmeda je ena izmed redkih mošej na svetu s šestimi minareti, svoje ime pa je dobila po dekorativnih modrih ploščicah v njeni notranjosti.

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista

# Hrana

Istanbul ponuja zelo raznoliko hrano – od dragih in razkošnih restavracij do uličnih stojnic s hitro prehrano. Obvezno poskusite kebab ter zaključite s tradicionalno turško kavo in sladkim lokumom.

Preberi tudi: Miti in legende Irske

# Grand Bazaar

Na velikem bazarju boste našli vse od začimb, sladkarij, pijač do usnjenih izdelkov in oblačil, kjer boste morali uporabiti svojo sposobnost barantanja.

Preberi tudi: Zdravje na poti

# Bospor

Prečkajte Bospor in se iz evropskega dela mesta premaknite v azijskega.

Preberi tudi: 5 načel japonske kuhinje

# Turške kopeli

Privoščite si odlično sprostitev v enem izmed 50 različnih Hammamih (tradicionalnih turških kopelih), kjer vas bodo razvajali s turško kopeljo in masažami.

Preberi tudi: Različne vrste sušija

# Cisterna Bazilike

Rimljani so zgradili cisterno v 6. stoletju, da bi mesto oskrbeli s pitno vodo. Sestavljena je iz 336 podzemnih stebrov osvetljenih z barvnimi lučmi, od katerih sta dva okrašena z glavami meduz.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Ali francoski krompirček res izvira iz Francije?

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!