fbpx

Izlet v dolino Tamar

Potovanja

Tamar je ena izmed najlepših dolin v Julijskih Alpah.

Ledeniška dolina Tamar je nadaljevanje doline Planica, ki je najbolj znana po smučarskih skokih in je od Ljubljane oddaljena nekaj več kot 100 kilometrov. Avtomobil lahko parkirate pri skakalnicah in se po makadamski poti peš odpravite do planinske koče v Tamarju. Tam se povzpnite na izvir reke Nadiže, ki hitro ponikne v produ, njena voda pa spet priteče na površje kot Sava Dolinka pri Zelencih. Bolj zahtevni pohodniki lahko pot nadaljujejo na enega izmed okoliških vrhov v Julijskih Alpah.

Rok-1: ” Tamar… je pravzaprav samo nadaljevanje Planice. Planica je v začetku doline, Tamar pa je v njenem koncu. Vse skupaj ne vem če je 4 km razdalje. Za odraslega kolesarja je to cca 15 min, mogoče nekaj več – odvisno od kondicije. Gre pa stalno navzgor in če otrok nima kolesarske kondicije in ni navajen voziti v klanec, bo več hodil peš in kolo rinil. Dol boste pa hitro. Za otroke je mogoče boljša izbira naravnost naprej po dolini – v Italijo in na Fužinska jezera (Laghi di Fusine), čeprav je tudi tam na koncu kar pošten klanec. Moj nečak ga je pri 8 letih vseeno zmogel brez problema in po mali pavzi tudi naprej do zgornjega jezera.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio, Pinterest


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!