fbpx

Izlet v Iški vintgar

Potovanja

V vročih poletnih dneh je vintgar priljubljena točka za ohladitev.

Iški vintgar je slikovita soteska v okolici Ljubljane, ki jo je izdolbla reka Iška. V njej se nahajajo številni tolmuni, brzice ter strmi skalni bregovi, ki spominjajo na čisto pravi kanjon. Različno kamenje priča o zanimivi geološki zgodovini področja. Številne rastlinske vrste kot sta rododendron in kranjski jeglič pa sotesko naredijo še bolj prijetno.

“Danes je bilo tam ljudi, da se ti zmeša. Ogromno jih naredi piknike ob vodi, saj je prijetno “mrzlo” se zelo pozna, ko prideš tja (po stopinjah) iz mestnega asvalta. Nekateri se kopajo ali pa vsaj namakajo noge. Skoraj vsi pa gasijo žejo s pijačo. Tam je tudi gostilna, kjer lahko kaj poješ ali popiješ. Psi se kopajo v vodi, saj je tekoča in še prijetno hladna in jasno, ker to ni kopališče, tukaj ni problemov. Načeloma naj bi ljudje prišli tja zato, da se osvežijo. Parkirišče je zastonj, pred letom pa so pobirali neke vrste “vstopnino” poleti, da si lahko šel tja.”

iški: “Iški vintgar-smer IG.

Izhodišče za pot se začne pri domu v Iškem vintgarju. Ljubitelji plezanja se lahko preizkusijo na plezalni steni Oskrinjek ali pa pot nadaljujemo na Krim, ki je najvišji vrh iške občine. V vročih poletnih dneh je vintgar priljubljena točka za ohladitev in piknik na prostem pod krošnjami dreves.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio, kraji.eu


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!