fbpx

Izlet v Rigo

Potovanja

Staro mestno jedro je pod Unescovo zaščito s prevladujočo arhitekturo stila Art Nouveau in fasadami z izrezljanimi vzorci rož in mitoloških bitij.

Latvija je ravninska država bogata z naravo ob obali Baltskega morja. Samostojna je od leta 1991, ko se je odcepila od Sovjetske zveze, v njej pa danes prebiva 29 % Rusov. Večina ljudi prebiva v širši okolici glavnega mesta Rige. Glavne panoge gospodarstva so tekstilna, strojna in paprina industrija ter turizem. V svoji kuhinji na veliko uporabljajo pšenico, ječmen, krompir, čebulo, zelje in jajca. Na krožniku je večkrat meso, ob baltski obali pa raznovrstne ribe. Najpopularnejša je speķa pīrādziņi oziroma pita pripravljena iz slanine.

Riga je s približno 700.000 prebivalci na 307.17 km2 največje mesto v baltskih državah. V njej živi ena tretjina celotne populacije Latvije. Staro mestno jedro je pod Unescovo zaščito s prevladujočo arhitekturo stila Art Nouveau in fasadami z izrezljanimi vzorci rož in mitoloških bitij. Večji del starega mesta je bil med drugo svetovno vojno uničen in šele v 90ih letih ponovno obnovljen. Center mesta predstavlja staro mestno jedro, ki mu v obliki obroča okoli sledijo stavbe iz 19. in 20. stoletja in za njimi še soseščine z dvonadstropnimi hišami in skoraj 20 nadstropnimi komunističnimi stolpnicami.

Kip svobode v središču mesta je eden od latvijskih nacionalnih simbolov. Postavljen je bil v času osamosvojitve in presenetljivo se je obdržal skozi celotno obdobje komunizma (sicer je bilo postavljanje cvetja ob kipu strogo prepovedano). Kip ženske s tremi zvezdami na vrhu predstavlja svobodo, ki objema Latvijo.

zvezdica::trv: “S prijateljico in prijateljem se septembra obpravljamo na potovanje, izlet (ne vem k bi temu rekli) po Estoniji, Latviji, Litvi, če nam bo zneslo tudi še po kakšni bližnji državi. In sicer z vlakom. Ena izmed možnosti je bila, da bi šli z letalom do npr. Talina in potem nazaj z vlakom.”

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.