fbpx

Indijsko zlato mesto Jaisalmer

Mesta, Zanimivosti

Mesto je nastalo na nekoč zelo pomembni karavanski prometnici med osrednjo Azijo in Indijo.

Sredi puščave Thar, ki si jo delita Indija in Pakistan, leži kot izgubljen potnik v negostoljubni pokrajini pravi arhitekturni biser. Na 80 metrov visokem griču iz peščenjaka, ki se imenuje Trikuta, je v 12. stoletju nastalo obzidano mesto in nosi ime po ustanovitelju radžputu (plemič) Jaisali.

Jaisalmer (Džaisalmer), ki je od glavnega mesta Indije oddaljen dobrih 600 kilometrov proti jugozahodu, sodi med klasiko obiskovalcev zvezne države Radžastan. Zaradi gradbenega materiala, rumenega peščenjaka, ki tvori markantno obzidje z 99. bastioni oziroma stolpi, mu pravijo zlato mesto. Zlat odtenek pričara puščava ob sončnem zahodu, ko obzidje zasije v tonu rumenega zaklada. Sčasoma je obzidan del mesta postal premajhen in mesto se je širilo še okrog trdnjave. Danes biva za zidovi le slaba četrtina prebivalcev.

Mesto je nastalo na nekoč zelo pomembni karavanski prometnici med osrednjo Azijo in Indijo. Ta aktivnost, ki so jo ljudje izvajali s pomočjo nepogrešljivih kamel, je danes poglavitni del turistične ponudbe, saj je mesto najboljše izhodišče za kamelje safarije v puščavo Thar.

*allegra*: “Letos februarja sva bila na jugu Indije in jaz ti priporočam, da ga kdaj obiščeš..tako kot bi jaz rada še sever..baje, da je sever revnejši, bolj umazan, ljudje so nekoliko bolj neposredni (pri dotikih predvsem), vsaj tako so mi povedali dve dekleti, ki sva jih srečala tam in sta prej potovali po severu..jug je sicer tudi še kar umazan, ma ljudje so pa ful prijazni in odprti..”

Vir: revija Horizont

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!