fbpx

Indijsko zlato mesto Jaisalmer

Mesta, Zanimivosti

Mesto je nastalo na nekoč zelo pomembni karavanski prometnici med osrednjo Azijo in Indijo.

Sredi puščave Thar, ki si jo delita Indija in Pakistan, leži kot izgubljen potnik v negostoljubni pokrajini pravi arhitekturni biser. Na 80 metrov visokem griču iz peščenjaka, ki se imenuje Trikuta, je v 12. stoletju nastalo obzidano mesto in nosi ime po ustanovitelju radžputu (plemič) Jaisali.

Jaisalmer (Džaisalmer), ki je od glavnega mesta Indije oddaljen dobrih 600 kilometrov proti jugozahodu, sodi med klasiko obiskovalcev zvezne države Radžastan. Zaradi gradbenega materiala, rumenega peščenjaka, ki tvori markantno obzidje z 99. bastioni oziroma stolpi, mu pravijo zlato mesto. Zlat odtenek pričara puščava ob sončnem zahodu, ko obzidje zasije v tonu rumenega zaklada. Sčasoma je obzidan del mesta postal premajhen in mesto se je širilo še okrog trdnjave. Danes biva za zidovi le slaba četrtina prebivalcev.

Mesto je nastalo na nekoč zelo pomembni karavanski prometnici med osrednjo Azijo in Indijo. Ta aktivnost, ki so jo ljudje izvajali s pomočjo nepogrešljivih kamel, je danes poglavitni del turistične ponudbe, saj je mesto najboljše izhodišče za kamelje safarije v puščavo Thar.

*allegra*: “Letos februarja sva bila na jugu Indije in jaz ti priporočam, da ga kdaj obiščeš..tako kot bi jaz rada še sever..baje, da je sever revnejši, bolj umazan, ljudje so nekoliko bolj neposredni (pri dotikih predvsem), vsaj tako so mi povedali dve dekleti, ki sva jih srečala tam in sta prej potovali po severu..jug je sicer tudi še kar umazan, ma ljudje so pa ful prijazni in odprti..”

Vir: revija Horizont


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.