fbpx

Jangce je nepopravljivo onesnažen

Zanimivosti

Velika kitajska reka Jangcekjang, v porečju katere živi na desetine milijone ljudi, je tako umazana, da je škoda nepopravljiva.

To so objavili kitajski znanstveniki, ki trdijo, da je več kot 600 kilometrov reke v kritičnem stanju, prav tako pa naj bi bilo močno onesnaženih tudi 30 odstotkov njegovih pritokov.

Zaradi onesnaževanja, gradnje jezov in velikega rečnega prometa so skoraj izumrle avtohtone živalske in rastlinske vrste.

V poročilu so raziskovalci zapisali, da je ulov rečnih rib v največji azijski reki v zadnjih petdesetih letih padel z 470.000 ton na manj kot 100.000 ton v devetdesetih letih.

“Vpliv ljudskih dejavnosti na ekologijo reke je v glavnem nepopravljiv,”

je zapisano v poročilu.

V njem tudi piše, da je ogromno rečno jezero, ki je nastalo z gradnjo treh jezov, okuženo s pestici, gnojili in odpadom iz kanalizacije.

Reka Jangcekjang je dolga prek 6.000 kilometrov, izvira v Tibetu. Na reki je postavljenih več jezov in hidroelektraren, med njimi tudi največji na svetu – Jez treh sotesk.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.