fbpx

Jangce je nepopravljivo onesnažen

Zanimivosti

Velika kitajska reka Jangcekjang, v porečju katere živi na desetine milijone ljudi, je tako umazana, da je škoda nepopravljiva.

To so objavili kitajski znanstveniki, ki trdijo, da je več kot 600 kilometrov reke v kritičnem stanju, prav tako pa naj bi bilo močno onesnaženih tudi 30 odstotkov njegovih pritokov.

Zaradi onesnaževanja, gradnje jezov in velikega rečnega prometa so skoraj izumrle avtohtone živalske in rastlinske vrste.

V poročilu so raziskovalci zapisali, da je ulov rečnih rib v največji azijski reki v zadnjih petdesetih letih padel z 470.000 ton na manj kot 100.000 ton v devetdesetih letih.

“Vpliv ljudskih dejavnosti na ekologijo reke je v glavnem nepopravljiv,”

je zapisano v poročilu.

V njem tudi piše, da je ogromno rečno jezero, ki je nastalo z gradnjo treh jezov, okuženo s pestici, gnojili in odpadom iz kanalizacije.

Reka Jangcekjang je dolga prek 6.000 kilometrov, izvira v Tibetu. Na reki je postavljenih več jezov in hidroelektraren, med njimi tudi največji na svetu – Jez treh sotesk.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.