fbpx

Jangce je nepopravljivo onesnažen

Zanimivosti

Velika kitajska reka Jangcekjang, v porečju katere živi na desetine milijone ljudi, je tako umazana, da je škoda nepopravljiva.

To so objavili kitajski znanstveniki, ki trdijo, da je več kot 600 kilometrov reke v kritičnem stanju, prav tako pa naj bi bilo močno onesnaženih tudi 30 odstotkov njegovih pritokov.

Zaradi onesnaževanja, gradnje jezov in velikega rečnega prometa so skoraj izumrle avtohtone živalske in rastlinske vrste.

V poročilu so raziskovalci zapisali, da je ulov rečnih rib v največji azijski reki v zadnjih petdesetih letih padel z 470.000 ton na manj kot 100.000 ton v devetdesetih letih.

“Vpliv ljudskih dejavnosti na ekologijo reke je v glavnem nepopravljiv,”

je zapisano v poročilu.

V njem tudi piše, da je ogromno rečno jezero, ki je nastalo z gradnjo treh jezov, okuženo s pestici, gnojili in odpadom iz kanalizacije.

Reka Jangcekjang je dolga prek 6.000 kilometrov, izvira v Tibetu. Na reki je postavljenih več jezov in hidroelektraren, med njimi tudi največji na svetu – Jez treh sotesk.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.