fbpx

Japonska umetnost na krožniku

Novice, Potovanja

Bento je doma pripravljen obrok, ki si ga Japonci prinesejo v službo ali v šolo in pojedo za kosilo.

Bento je doma pripravljen obrok, ki si ga Japonci prinesejo v službo ali v šolo in pojedo za kosilo. Ponujajo ga tudi v trgovinah, na železniških in avtobusnih postajah, a najbolj cenjen je doma pripravljen izpod pridnih rok gospodinj, ki poskrbijo za želodčke svojih otrok in moža.

matejav::trv: “McDonaldsi so tam dokaj poceni, imajo pa po trgovinicah polno že pripravljene hrane, katere cene so različne, pa tudi cup nudles pridejo v poštev kot poceni varianta. Drugače je meni japonska hrana na splošno zelo dobra (z redkimi izjemami). Jaz se tam vedno zredim. Imam zelo rada miso shiro (juha z tofujem, narejena na ribji osnovi), zarusobo (hladni ajdovi rezanci), tempuro (ocvrti listi zelenjave in/ali skampi), donkatsu (svinjski zrezek),…pa tudi suši in sašimi v majhnih količinah.”

Tradicionalni Bento je pripravljen iz riža, ribe ali mesa in zelenjave ter je lično zapakiran v plastično ali leseno kvadratasto posodo. Zelo popularen je stil “kyaraben” Bento, ki ga okrasijo z liki iz japonskih risank (anime), stripov (manga) ali video iger. Sledi mu “oekakiben” Bento, ki ga oblikujejo v podobe ljudi, živali, rastlin in stavb. Organizirajo celo tekmovanje v krašenju te zanimive jedi.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.