fbpx

Japonska umetnost na krožniku

Novice, Potovanja

Bento je doma pripravljen obrok, ki si ga Japonci prinesejo v službo ali v šolo in pojedo za kosilo.

Bento je doma pripravljen obrok, ki si ga Japonci prinesejo v službo ali v šolo in pojedo za kosilo. Ponujajo ga tudi v trgovinah, na železniških in avtobusnih postajah, a najbolj cenjen je doma pripravljen izpod pridnih rok gospodinj, ki poskrbijo za želodčke svojih otrok in moža.

matejav::trv: “McDonaldsi so tam dokaj poceni, imajo pa po trgovinicah polno že pripravljene hrane, katere cene so različne, pa tudi cup nudles pridejo v poštev kot poceni varianta. Drugače je meni japonska hrana na splošno zelo dobra (z redkimi izjemami). Jaz se tam vedno zredim. Imam zelo rada miso shiro (juha z tofujem, narejena na ribji osnovi), zarusobo (hladni ajdovi rezanci), tempuro (ocvrti listi zelenjave in/ali skampi), donkatsu (svinjski zrezek),…pa tudi suši in sašimi v majhnih količinah.”

Tradicionalni Bento je pripravljen iz riža, ribe ali mesa in zelenjave ter je lično zapakiran v plastično ali leseno kvadratasto posodo. Zelo popularen je stil “kyaraben” Bento, ki ga okrasijo z liki iz japonskih risank (anime), stripov (manga) ali video iger. Sledi mu “oekakiben” Bento, ki ga oblikujejo v podobe ljudi, živali, rastlin in stavb. Organizirajo celo tekmovanje v krašenju te zanimive jedi.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!