fbpx

Japonska umetnost na krožniku

Novice, Potovanja

Bento je doma pripravljen obrok, ki si ga Japonci prinesejo v službo ali v šolo in pojedo za kosilo.

Bento je doma pripravljen obrok, ki si ga Japonci prinesejo v službo ali v šolo in pojedo za kosilo. Ponujajo ga tudi v trgovinah, na železniških in avtobusnih postajah, a najbolj cenjen je doma pripravljen izpod pridnih rok gospodinj, ki poskrbijo za želodčke svojih otrok in moža.

matejav::trv: “McDonaldsi so tam dokaj poceni, imajo pa po trgovinicah polno že pripravljene hrane, katere cene so različne, pa tudi cup nudles pridejo v poštev kot poceni varianta. Drugače je meni japonska hrana na splošno zelo dobra (z redkimi izjemami). Jaz se tam vedno zredim. Imam zelo rada miso shiro (juha z tofujem, narejena na ribji osnovi), zarusobo (hladni ajdovi rezanci), tempuro (ocvrti listi zelenjave in/ali skampi), donkatsu (svinjski zrezek),…pa tudi suši in sašimi v majhnih količinah.”

Tradicionalni Bento je pripravljen iz riža, ribe ali mesa in zelenjave ter je lično zapakiran v plastično ali leseno kvadratasto posodo. Zelo popularen je stil “kyaraben” Bento, ki ga okrasijo z liki iz japonskih risank (anime), stripov (manga) ali video iger. Sledi mu “oekakiben” Bento, ki ga oblikujejo v podobe ljudi, živali, rastlin in stavb. Organizirajo celo tekmovanje v krašenju te zanimive jedi.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.