Je to najbolj nevarno mesto na svetu?

Nasveti, Novice, Potovanja

Osnovno pravilo gibanja po mestu vas opozarja, da s seboj ne nosite nobenih svetlečih verižic, prstanov, uhanov ali ročnih ur.

Rio de Janeiro si je sčasoma pridobil sloves mesta brezmejnih zabav in neomejene seksualne ponudbe. Na ulicah določenih mestnih četrti so številni moteli, kjer osamljeni moški, radovedni turisti in avanturisti pa tudi mladina in zaključene skupine najemajo sobe izključno zaradi posteljnih užitkov.

V takšnih predelih si moški zlahka dobi dekle, včasih pa odide celo brez denarnice ali telefona, saj so mnoge prostitutke izšolane tatice. Opozorilo pred njimi je zapisano v vseh pomembnejših “kako preživeti” priročnikih o mestu. Natančni vodniki celo opozarjajo, da, če se že nemorete upreti meseni ponudbi in navalu hormonov, lepotico najprej malce preverite, da ugotovite tudi natančen spol, ki ga zastopa. Pravzaprav je izjemno koristno prebrati in se držati nekaj splošnih informacij o varnosti v Rio de Janeiru. Nekateri napotki veljajo povsod po svetu, drugi so specifični prav za Rio. Mesto se namreč v zadnjih nekaj letih neprestano bojuje proti naraščajočemu kriminalu, kjer ne manjka tatvin, ropov ali celo umorov. V turističnih informacijskih uradih sicer zatrjujejo, da so enote turistične policije napravile v mestu red in da Rio po kriminalu ni nobena izjema med velikimi svetovnimi mesti. To je do neke mere res, vendar podatek okradenemu ali pretepenemu turistu ne koristi preveč.

Bojanv: “Glede varnosti – midva sva bila kar previdna, nič se nama ni zgodilo. Je pa res, da so dva Belgijska golobčka okradli do kopalk. V Riu. Tip je zaspal na plaži, pa je šlo vse, ona se je kopala.”

Favela da Rocinha

Preberi tudi: Zakaj Azijci jedo s palčkami?

Osnovno pravilo gibanja po mestu vas opozarja, da s seboj ne nosite nobenih svetlečih verižic, prstanov, uhanov ali ročnih ur. Priporočljiva je čimbolj preprosta obleka, da ne izstopate že kilometre daleč. Pri sebi imejte minimalno količino denarja, samo toliko, kolikor potrebujete za en dan. Dokumente shranite v hotelski sef, pri sebi imejte le fotokopijo potnega lista. Na plažo ne nosite s seboj ničesar vrednega, še nova sončna očala si rajši privežite. Tatiči na plaži običajno nastopajo v skupinah in sicer tako ,da vas eden zamoti s kakšno akrobatsko točko, ostali pa ta čas pridno “delajo”. Mnogo žeparjev si izbira žrtve na mestnih avtobusih, zato se tudi domačini rajši vozijo s taksiji. In najbolj zanimivo opozorilo, imejte čim manj stika s policijo, če pa že, potem ne podpišite ničesar, kar ne razumete.

Favela da Rocinha

Preberi tudi: Antarktika – dežela večnega ledu

Prijazni turistični delavci opozarjajo turiste, naj se zadržujejo večinoma v južnejših predelih mesta. Severnejša območja namreč pripadajo favelam, barakarskim naseljem, kjer živijo prebivalci najnižjega razreda ter kjer kraljujejo tolpe in preprodajalci drog.  Oblasti skušajo njihovo samovoljo omejiti, zato so krvavi spopadi med oboroženimi silami in pripadniki tolp, tako kot tudi obračuni med različnimi tolpami, nekaj povsem vsakodnevnega.  Ti ljudje nimajo ničesar skupnega z Riom z razglednic. Zanima jih le, kako v negotovem brazilskem gospodarstvu, korupciji in velikanski prenaseljenosti preživeti sebe in svoje otroke. V kakih 800 revnih četrtih velja skoraj fevdalna ureditev. Vladajo gangsterji, ki se izjemno bogatijo, hkrati pa odločajo tudi o življenju in smrti, če kdo ne spoštuje njihovih pravil.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Kako potovanja vplivajo na nas

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!