fbpx

Julijanina pot – slovenska pohodniška pot okoli Triglava

Gorenjska, Pohodništvo in gore

Julinanina pot je 270 kilometrov dolga pot, ki obkroži Triglav, a nanj ne stopi.

Juliane Trail je pot, ki razkriva manj obljudene kotičke in pripomore k razbremenitvi krajev, ki jih turizem preveč duši.

Od Kranjske Gore do Rateč

Pot se uradno – ni pa nujno – začne v Kranjski Gori in nadaljuje proti Radovljici ter mimo Pokljuke zavije do Bohinja. Nato pripelje v Baško grapo, se spusti do Mosta na Soči in prek Tolmina, Kobarida in Bovca do Loga pod Mangartom. Na slovenski strani se konča na Predelu, a zaokroži in čez Trbiž pripeljali nazaj v Rateče in Kranjsko Goro.

Predlagane dnevne etape

Dolžina poti je 267 km, razdeljena na 16 dnevnih etap po 18-25 km, celotna višinska razlika pa je 7163 m vzponov in 7173 m spustov.

Etapa 1: Kranjska Gora–Mojstrana
Etapa 2: Mojstrana–Jesenice
Etapa 3: Jesenice–Begunje
Etapa 4: Begunje–Bled
Etapa 5: Bled–Goreljek na Pokljuki
Etapa 6: Goreljek na Pokljuki–Stara Fužina
Etapa 7: Stara Fužina–Bohinjska Bistrica
Etapa 8: Bohinjska Bistrica–Podbrdo
Etapa 9: Podbrdo–Grahovo ob Bači
Etapa 10: Grahovo ob Bači–Most na Soči
Etapa 11: Most na Soči–Tolmin
Etapa 12: Tolmin–Kobarid
Etapa 13: Kobarid–Bovec
Etapa 14: Bovec–Log pod Mangartom
Etapa 15: Log pod Mangartom–Trbiž/Tarvisio
Etapa 16: Trbiž/Tarvisio–Kranjska Gora

vir: Bohinj, Juliana Trail

Pot je razdeljena na 16 etap

Od štiri do pet ur za eno etapo. Vsaka je povprečno dolga 18 kilometra, kar pomeni, da jo lahko v zmernem tempu prehodimo v štirih ali petih urah. Pot ni pretirano zahtevan, čeprav je razgibana. Etape so večinoma ravninske, se pravi primerne za družine. Po zahtevnosti izstopa samo vzpon od Bleda do Pokljuke.

Pot je zasnovana tako, da se pohodniki lahko za določene odseke odločijo tudi za javni promet. Izhodišče vsake etape je v kraju, kjer je na voljo avtobusni ali železniški promet, s čimer se pot lahko tudi skrajša.

Juliana je označena pot, ima svoj logotip, aplikacijo in je tudi digitalizirana.

DEBATA na forumu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]