fbpx

Južna Amerika

Novice, Potovanja

Južna Amerika leži na jugozahodni polobli in le majhen del v severni. Razteza se na 17,840,000 km2 s približno 370,000,000 prebivalcev.

Južna Amerika leži na jugozahodni polobli in le majhen del v severni. Razteza se na 17,840,000 km2 s približno 370,000,000 prebivalcev. Obdaja jo Pacifik na zahodu, Atlantik na severu in vzhodu, Karibsko morje na severozahodu in Severna Amerika. Ima 12 suverenih držav; Argentina, Bolivija, Brazilija, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinami, Urugvaj in Venezuela ter 2 nesuvereni ozemlji; Francoska Gvineja in Falklandski otoki. Brazilija je najbolj poseljena država.

brazil-1185279_1920

Največje število prebivalcev prebiva na zahodni in vzhodni obali, notranjost je redkeje poseljena. Na zahodnem delu prevladujejo Andi, medtem ko je vzhod gorat in ravninski z najdaljšo reko Amazonko. Večina kontinenta ima tropsko podnebje. Prebivalstvo je mešano z nekaj domačega prebivalstva, priseljenci in njihovimi potomci ter sužnji z Afrike. Kot posledica kolonizacije prevladujeta portugalščina in španščina.

Kontinent je poln arhitekturnih nasprotij. Inki so za seboj pustili Machu Picchu, medtem ko so São Paulo, Buenos Aires,  Bogotá, Caracas, Santiago, Lima in Rio de Janeiro  danes velike metropole. Evropski slog najdemo v Buenos Airesu, najstarejše slikarije na kamnu v Ameriki so iz Serra de Capivara in afriška dediščina prevladuje v Salvadorju in Rio de Janeiru.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!