fbpx

Južna Amerika

Novice, Potovanja

Južna Amerika leži na jugozahodni polobli in le majhen del v severni. Razteza se na 17,840,000 km2 s približno 370,000,000 prebivalcev.

Južna Amerika leži na jugozahodni polobli in le majhen del v severni. Razteza se na 17,840,000 km2 s približno 370,000,000 prebivalcev. Obdaja jo Pacifik na zahodu, Atlantik na severu in vzhodu, Karibsko morje na severozahodu in Severna Amerika. Ima 12 suverenih držav; Argentina, Bolivija, Brazilija, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinami, Urugvaj in Venezuela ter 2 nesuvereni ozemlji; Francoska Gvineja in Falklandski otoki. Brazilija je najbolj poseljena država.

brazil-1185279_1920

Največje število prebivalcev prebiva na zahodni in vzhodni obali, notranjost je redkeje poseljena. Na zahodnem delu prevladujejo Andi, medtem ko je vzhod gorat in ravninski z najdaljšo reko Amazonko. Večina kontinenta ima tropsko podnebje. Prebivalstvo je mešano z nekaj domačega prebivalstva, priseljenci in njihovimi potomci ter sužnji z Afrike. Kot posledica kolonizacije prevladujeta portugalščina in španščina.

Kontinent je poln arhitekturnih nasprotij. Inki so za seboj pustili Machu Picchu, medtem ko so São Paulo, Buenos Aires,  Bogotá, Caracas, Santiago, Lima in Rio de Janeiro  danes velike metropole. Evropski slog najdemo v Buenos Airesu, najstarejše slikarije na kamnu v Ameriki so iz Serra de Capivara in afriška dediščina prevladuje v Salvadorju in Rio de Janeiru.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.