fbpx

Južna Amerika

Novice, Potovanja

Južna Amerika leži na jugozahodni polobli in le majhen del v severni. Razteza se na 17,840,000 km2 s približno 370,000,000 prebivalcev.

Južna Amerika leži na jugozahodni polobli in le majhen del v severni. Razteza se na 17,840,000 km2 s približno 370,000,000 prebivalcev. Obdaja jo Pacifik na zahodu, Atlantik na severu in vzhodu, Karibsko morje na severozahodu in Severna Amerika. Ima 12 suverenih držav; Argentina, Bolivija, Brazilija, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinami, Urugvaj in Venezuela ter 2 nesuvereni ozemlji; Francoska Gvineja in Falklandski otoki. Brazilija je najbolj poseljena država.

brazil-1185279_1920

Največje število prebivalcev prebiva na zahodni in vzhodni obali, notranjost je redkeje poseljena. Na zahodnem delu prevladujejo Andi, medtem ko je vzhod gorat in ravninski z najdaljšo reko Amazonko. Večina kontinenta ima tropsko podnebje. Prebivalstvo je mešano z nekaj domačega prebivalstva, priseljenci in njihovimi potomci ter sužnji z Afrike. Kot posledica kolonizacije prevladujeta portugalščina in španščina.

Kontinent je poln arhitekturnih nasprotij. Inki so za seboj pustili Machu Picchu, medtem ko so São Paulo, Buenos Aires,  Bogotá, Caracas, Santiago, Lima in Rio de Janeiro  danes velike metropole. Evropski slog najdemo v Buenos Airesu, najstarejše slikarije na kamnu v Ameriki so iz Serra de Capivara in afriška dediščina prevladuje v Salvadorju in Rio de Janeiru.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.