fbpx

Kaj potrebujemo za kampiranje?

Aktualno, Izleti, Kampiranje, Pohodništvo in gore

Kaj potrebujemo za kampiranje? Seznam je lahko dolg ali kratek, vendar brez naslednjih stvari ne bo šlo 🙂

Čeprav niti v pomlad nismo prav zares zakorakali, vsaj tako se nam dozdeva ob prenizkih temperaturah v prvomajskih praznikih, je poletje zanesljivo pred vrati. Ponovno pridejo dolgi, topli in sončni dnevi, ki nas bodo zvabili v naravo, ob žuboreč gorski studenec, idilo ob jezeru, ob širno in neskončno modro morje ali na cvetoče travnike. Samo kanček avanturizma je potreben ali pa še ta ne, da se odpravimo kampirat s šotorom, da izkusite vse čare.

Kamorkoli že bomo šli na dopust, bo treba poskrbeti za prenočišče. To poletje pozabimo na drage hotele in apartmaje, ter izkusimo prvobitnost preživljanja dopusta v naravi. Užili bomo tak občutek svobode, kot nam ga hotelska namestitev nikoli ne bi mogla dati.

Občutek svobode in svež zrak

Kampiranje je priljubljena oblika počitnikovanja za številne Slovence in sama nisem nobena izjema. Iz nekoga, ki je mislil, da spanje na zemlji res ni zanj, sem se z leti prelevila v čisto pravo zagovornico in predano oboževalko šotorjenja v naravi. Spanje sredi narave ima prav posebno privlačnost, prav tako tudi kuhanje na odprtem. Ni lepšega, kot biti ves čas na prostem in dihati svež zrak, naj bo ta morski ali gorski.

Res pa je, da bo za kampiranje s šotorom treba več priprav in načrtovanja, kot če bi zgolj spakirali obleko v kovčke in odkljukali hotelski aranžma s polnim penzionom. Ta podvig zahteva organiziranost in vnaprejšnji premislek o več stvareh, od vsaj okvirne izbire prostora, kjer bomo kampirali, do seznama nujno potrebne opreme, ki bi jo pri kampiranju hitro pogrešili. Sčasoma kampiranje pride v kri, oprema pa je iz leta v leto popolnejša, saj nas do tega, kaj zares potrebujemo pri kampiranju in brez česa bi zlahka preživeli, pripeljejo tudi lastne izkušnje.

Avantura se lahko prične

Odločimo se, ali bomo parcelo v kampu rezervirali vnaprej po telefonu ali internetu, ali pa se bomo podali v avanturo na slepo in se odločali za prostor kampiranja, ko pridemo na cilj. O kampu, če ga še nismo obiskali, se lahko poučimo tudi na spletu ali dobimo informacije na različnih forumih. Pripravimo si seznam opreme, ki jo moramo vzeti s sabo. Marsikdo, ki stavi na udobje celo sredi narave, bi najraje strpal v avto pol hiše, seveda pa to ne gre, avto in prtljažnik imata pač svoje omejitve. Tako bomo morali tudi mi omejiti svoje želje glede tega, kaj vse bi vzeli s seboj in to nas bo prisililo, da se osredotočimo na najbolj bistveno opremo.

Po opravljenih formalnostih s prijavo si na svoji parceli ustvarimo bivališče. Izberimo raven teren, na katerem bo udobno spati, pazimo, da je šotor večino dneva ali vsaj zjutraj v senci, da bomo lahko spali brez prezgodnjega prebujanja in nam ne bo preveč vroče. Šotor postavimo kar se da najbolj optimalno in ga napnemo, po potrebi ga bomo s pomočjo vrvi in klinov kasneje ponovno napeli.

Andreja Anžur Černič, direktorica Zavoda MEPI, Mednarodnega priznanja za mlade o pomenu stika z naravo:

Program MEPI je edinstven mednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj.  Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo šele, ko jih spoznamo. Temelji na filozofiji doživljajskega voditelja Kurta Hahna, ki je že pred 60 leti ugotovil, da mladi zaradi spreminjajoče se družbe ne bodo razvili določenih osebnostnih lastnosti, ki so ključne za samostojno in odgovorno pot v odraslost. Mladi so manj fizično aktivni, imajo manj ročnih spretnosti, ne razvijejo empatije in drugih mehkih kompetenc in vse premalo je izkustvenega učenja (learning by doing). Zato je program MEPI tudi koncipiran na 4 področjih: rekreativni šport, veščine, prostovoljstvo in odprave. Doživljajske odprave, kjer mladi 2-4 dni preživijo v stiku z naravo in morajo biti pri tem »samozadostni« torej se premikajo  na naraven način (hoja, kolo, konji, čolni) na prvi hip nimajo nobene zveze z razvojem kompetenc potrebnih za samostojno in odgovorno življenje, dejansko pa pomenijo integracijo vsega naučenega v realnem svetu. Mladi morajo poznati osnove orientacije, znanje prve pomoči, znati si morajo skuhati topel obrok in premagati vse ovire, ki se jim postavijo na pot, saj vemo, da se stvari v realnem življenju nikoli ne odvijejo tako kot smo jih načrtovali.  Cilj teh odprav je spodbuditi pustolovski in raziskovalni duh ob tem pa mlade razvija v načrtovanju, organizaciji, vodstvenih sposobnostih, odločnosti ter osebni in skupinski odgovornosti.

Kaj potrebujemo za kampiranje? Seznam je lahko dolg ali kratek, vendar brez naslednjih stvari ne bo šlo:

# Šotor in klini za šotor: poskrbimo za čim višji vodni stolpec šivov na šotoru, saj nas lahko hitro preseneti močno poletno deževje, ko ga bomo najmanj pričakovali. Da dopust ne bo povsem pokvarjen v primeru slabega vremena, je to najbolj bistveno, zato pri nakupu šotora ne varčujte. Ko so stvari v šotoru enkrat premočene, jih je zelo težko povsem posušiti, sploh, če se slabo vreme nadaljuje. Pomembni so tudi dobri klini, da nam šotora ne odnese v nevihti ali močnem vetru. Za zabijanje klinov vzemimo s sabo kladivo.

# Udobno ležišče: tudi v šotoru si lahko privoščimo ne samo udobno, ampak že skoraj vrhunsko spanje, če vzamemo s seboj podlogo (armafleks), napihljivo blazino ali penasto ležišče, ki ga zvijemo v rolo, preden ga pred odhodom na dopust pospravimo v avto. S seboj lahko vzamemo še spalno vrečo, če nam je to dovolj; sama pa tudi v kampu ne morem brez lahke pernice in lastne blazine. Na vzglavnik, čeprav manjši, vseeno ne pozabite, saj vas bo v nasprotnem primeru bolel vrat.

# Platneni paviljon ali cerada: če sonce močno pripeka ali pa ali če nam načrte prekriža slabo vreme, bomo za to odločitev zelo hvaležni, saj brez cerade, ki poveča  naš prostor in nam omogoči zaščito pred vremenskimi neprilikami, dopust nikakor ne bo tako prijeten.

# Nujna oprema: električni podaljšek, saj vir napajanja ni vedno prav blizu šotora, električni razdelilec, hladilna torba, ki jo lahko priključimo na električno omrežje, plinska, baterijska in električna svetilka.

Brez tega ne bo šlo: zložljiva miza, zložljivi stoli, vrv za perilo, ščipalke za perilo, vrečke za smeti, sredstva proti komarjem in klopom, mini šiviljski pribor.

# Odprta kuhinja: čari kuhanja na prostem so nepozabni. Dovolj bo električna kuhalna plošča, lahko pa se odločimo tudi za plinski kuhalnik. Ne pozabimo na večji plastični čeber, v katerega bomo zlagali umazano posodo in potem oprano posodo spet zložili vanj, ko jo bomo odnesli iz skupnih prostorov nazaj do šotora. S seboj vzemimo krpe za čiščenje in detergent za pranje posode, ter krpe za brisanje posode. Ne pozabimo na pribor za kuhanje, razmislimo, kaj je nujno, od krožnikov in žlic do kuhalnic in zajemalke ter deske za rezanje zelenjave ali mesa.

S seboj vzemimo tudi najbolj nujna živila, recimo kavo, sol, sladkor in razne začimbe, vse ostalo pa bomo že sproti dokupili v trgovini. Za prvo silo in lakoto pa le vzemimo s seboj še nekaj testenin, kakšno omako v konzervi ali instantno juho.

# Osebna higiena: vzemimo s seboj dovolj, a spet ne preveč brisač različnih velikosti, pripomočke za osebno higieno, ličila pa lahko pozabimo tudi doma, skoraj jih ne bomo potrebovali. Vsekakor pa ne pozabimo na kakovostno vlažilno nego za telo in obraz, glavnik, kremo za zaščito pred soncem ter na šampon za umivanje las. Omislimo si dovolj veliko toaletno torbico ali neseser.

# Izbor oblačil in obutve: ne pozabimo, da je lahko tudi poleti hladno, oblačila z dolgimi rokavi in dolge hlače ter pulover in jakna so zato obvezni tudi na kampiranju. Enako velja za obutev, s seboj vzemimo vsaj en par zaprtih čevljev in superge oziroma športne copate.

Za preganjanje dolgčasa ne pozabimo s seboj vzeti tudi knjig, križank in družabnih iger, žoge, seta za badminton in podobno, kar nam bo v veselje.

 

Foto: National Trust, Blaze Press, ArenaCamps, Aminess, Matador Network, CampDotcom

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.