fbpx

Kaj razkriva barva potnega lista?

Novice, Potovanja

Ali lahko potni list, ki mu je potekel rok veljavnosti, zavržem ali ga moram nesti na upravno enoto?

Različne barve potnih listov so največkrat povezane z geografijo in politiko. Obstajajo pravila glede velikosti in formata potnega lista, vlade držav pa se lahko same odločijo glede dizajna in barve svojih nacionalnih dokumentov v okviru rdeče, zelene, modre in črne barve.

potekel potni list: “Potekel mi je potni list, vendar pa ga ne nameravam podaljšati, ker lahko z osebno izkaznico potujem v vse države, v katere imam v bližnji in srednji prihodnosti namen potovati. Zanima pa me, ali lahko potni list, ki mu je potekel rok veljavnosti, zavržem ali ga moram nesti na upravno enoto?”

# Zelena barva

Za nekatere države je izbira povezana s prevladajočo vero v regiji. Muslimanske države, vključujoč Maroko, Pakistan in Savdsko Arabijo imajo zelene potne liste, kar je povezano z Islamom. Zelena naj bi bila najljubša barva Preroka Mohameda, ki jo je nosil tudi na svojem pregrinjalu in turbanu. Zelena je vključena na zastavah islamskih republik Irana, Mauriciusa, Pakistana in Afganistana. Tudi veliko afriških narodov (Burkina Faso, Slonokoščena obala, Niger, Nigerija, Senegal itd.) ima potne liste v odtenkih zelene, najbolj zaradi razlikovanja znotraj članstva Ekonomske skupnosti Vzhodno Afriških držav.

Preberi tudi: Dubaj – mesto nebotičnikov

# Rdeča barva

Rdeča barva bi lahko spominjala na komunistično preteklost; Slovenija, Kitajska, Srbija, Latvija, Romunija, Poljska in Gruzija imajo vse rdeče dokumente. Mnogo nordijskih narodov ima prav tako rdeče papirje, saj je bila rdeča barva popularna v času Vikingov in jo lahko najdemo na zastavah mnogih držav. Članice EU imajo potne liste v odtenih rdeče, prav tako zainteresirani za vstop v Unijo (Turčija, Makedonija, Albanija).

Preberi tudi: “Grand tour” po Evropi

# Modra barva

Modra barva ameriških potnih listov je leta 1976 zamenjala predhodnico zeleno, saj so želeli, da bi se ujemala z odtenkom na ameriški zastavi. Članice karibskega otočja imajo prav tako modre dokumente, najverjetneje zaradi svoje geografske lege na sredini Oceana. Južno ameriške države Brazilija, Argentina, Paragvaj, Urugvaj in Venezuela z modro barvo izkazujejo svojo pripadnost carinski uniji Mercosur.

Preberi tudi: Španski tapas

# Črna barva

Črna barva je najredkeje uporabljena med potnimi listi. Uporabljajo jo afriški narodi (Čad, Demokratična Republika Kongo, Zambija, Bocvana, Burundi, Gabon, Angola, Malavi), kjer ima črna prevladujočo vlogo. Novozelandski dokumenti so črni, zaradi njihove nacionalne črne barve. Ste opazili redke črne ameriške potne liste? Imajo jih diplomati, ki so zaščiteni z imuniteto države, kar pomeni, da jih na letališču ne smejo preiskati, pridržati ali aretirati.

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Izkušnje delite z nami na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]