fbpx

Kaj se dogaja z Maldivi?

Zanimivosti

Atoli se po velikosti torej precej razlikujejo, ponavadi pa niso povsem pravilne okrogle oblike.

Od kod izvira lepota koralnih grebenov in kako so koralni otoki nastali? Atol je skupek otokov v obliki obroča, znotraj katerega je laguna. Tukaj morje doseže globino do približno 50 metrov. Zunaj atola pa se koralne stene spuščajo strmo navzdol 1000 in več metrov. Običajni premer takih atolov je med 20 in 70 kilometrov.

Atoli se po velikosti torej precej razlikujejo, ponavadi pa niso povsem pravilne okrogle oblike. Več takšnih atolov tvori arhipelag ali otočje. Maldivi so vulkanskega izvora, vendar vulkani niso aktivni že nekaj 10 000 let. O nastanku koralnih otokov je Charles Darwin razvil teorijo prav ob študiji Maldivov. Njegova razlaga sloni na teoriji o spremembi morske gladine. Večji otok ima okoli sebe na primer koralni greben,  obroč, ki je pod vodno gladino. Ko je narasla gladina morja po koncu zadnje ledene dobe pred približno 15 000 leti zaradi ledenikov, ki so se topili, je voda prekrila otok. Koralni grebeni pa so rasli,  korale so se kopičile, ker so sledile nivoju morske gladine. Za svojo rast potrebujejo namreč sončno svetlobo, ki je je dovolj le tik pod globino, tja do globine 30 metrov. Tako so prekrile tudi otok, nastajal pa je obroč, ki je bil vedno višji. Korale so se tudi drobile, morski tokovi pa so s seboj odnašali tako zdrobljene korale ali koralni pesek ter ga na drugih mestih puščali.

V zadnjem času je zaradi delovanja tople grede veliko govora o višanju morske gladine zaradi topljenja ledenikov. Najvišja točka Maldivov je visoka samo nekaj metrov, zato nekateri znanstveniki napovedujejo izginotje Maldivskih otokov v nekaj desetletjih. Voda bo v tem primeru res prekrila otoke, vendar bodo korale sledile ponovno morski gladini in zopet se bo nadaljeval proces, ki se je ustavil ob koncu zadnje ledene dobe. Maldivi naj bi dobili novo podobo.

trikka: “midva sva šla na kuramathi..malo dražja varianta… kombinirala sva s šrilanko..sva šla sama, čeprav sva imela takrat že prvega otroka, 3 leta starega…ni mi žal, da sva šla sama, in tudi ni mi žal denarja…itak ogromno potujemo..vedno gremo vsi, na maldive, mehiko in indijo pa sva šla sama…z otroci je bolj hotel, bazen, pa malo rent-a-car varianta..za daljša potovanja pa sploh manjši otroci niso..tam do nekje 7 leta sigurno ne.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.