fbpx

Kako izgledajo državne meje po svetu?

Zanimivosti

Ali meje ločujejo ali združujejo?

Mednarodne meje ločujejo države – zgodovina, politika, demografija in trenutno dogajanje pa oblikujejo življenje okoli njih. Medtem ko meje sicer izgledajo nepremične, so se skozi zgodovino večkrat premaknile, kar nas opominja na dejstvo, da so le spremembe edina stalnica v našem življenju.

Meje so odvisne od prijateljskih odnosov med državami, tako da zlahka spregledamo meje znotraj Šengenskega območja, ki so preprosto označene s črto ali cesto, povsem drugače pa je na primer na mehiško-ameriški meji, ki je opremljena z opozorilnimi znaki o ilegalnem prečkanju meje in zastražena z oboroženo skupino.

V galeriji slik so izbrane meje med prijateljskimi in “sovražnimi” državami:

Švedsko-Norveška meja

Haiti in Dominikanska Republika

Državi imata očitno različne okoljevarstvene prepise

Naco, Arizona in Naco, Mehika

Prebivalci dveh mest na različnih straneh meje igrajo odbojko (kar je za ti dve državi nenavadno)

Litvanija in Belorusija

Ženska v rdečem iz litvanske vasi Norviliskes se pogovarja s sorodnico na drugi strani meje v Belorusiji

Klop na Slovaško-Avstrijsko-Madžarski meji

Nizozemska in Belgija

Meja je na nekaterih predelih ločena s cestno oznako, ki vodi mimo hiš

szeged::trv : “Če boš v Belgiji, moraš nujno videti Brugge. Za Bruselj pa porabi max. 2 dni! Morda je zanimiv le strogi center ter Atomium. Nujno imej s seboj kopilota, da ti bo pomagal pri iskanju tabel in cestnih oznak 🙂 – Belgija ima slabo označene ceste in destinacije – za razliko od NL.”

Meja med Kanado in Ameriko

Vir: Eathporm

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]