fbpx

Kako na pravilen način naročiti kavo v Italiji

Potovanja

O, kava! Tista, ki razblini vse skrbi, tista, ki je predmet mislečevega poželenja. To je pijača božjih prijateljev. Arabska pesem

# Pravilo številka 1: Kapučino le za zajtrk

Za marsikoga nenavadno, a v Italiji resnično. Če naročite kapučino po 10. uri zjutraj vas bo natakar postrani pogledal. To v bistvu velja za vse kave z mlekom, Italijani namreč čez dan pijejo kavo brez mleka, saj mleko povzroči nemiren želodec po jedi.

# Pravilo številka 2: Espresso ne obstaja

Kava po italijansko pomeni espresso, tako da je odveč poudariti, da želite espresso.

# Pravilo številka 3: Včasih plačaš pred naročilom, včasih kasneje

Ponekod naročite in plačate na blagajni ter kavo prevzamete pri natakarju, drugje pa vas najprej postreže natakar, in ko popijete odidete do blagajne in plačate.

# Pravilo številka 4: Dražje vas pride, če sedite

Med 20 in 50 odstotkov več boste plačali, če boste kavo naročili pri mizi kot če bi jo naročili na šanku. Večina Italijanov naroči stoje, v požirku ali dveh popije in že hiti po opravkih.

# Pravilo številka 5: Kavi ne dodajo dodatnih okusov

V Italiji ni vanilijevih ali lešnikovih kav, lahko pa naročite dodatek lešnikove ali nuteline paste.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!