fbpx

Kako premagati “jet lag”?

Zanimivosti

Jet lag je telesno stanje, ki zaradi zamenjave cikla dneva in noči povzroči spremembo v biološkem ritmu.

Kaj je “jet lag”? Jet lag je telesno stanje, ki zaradi zamenjave cikla dneva in noči povzroči spremembo v biološkem ritmu. Motnje, kot so dehidracija, pomanjkanje apetita, slabost, glavoboli, utrujenost in potrtost se najpogosteje pojavijo pri potovanju med časovnimi pasovi.
Ne glede na to ali šele začenjate vaše potovanje ali ste se iz njega pravkar vrnili, ni nič bolj utrujajočega od potovalnega “jet lag-a”. Trg ponuja ogromno hitrih rešitev kot so čarobni napitki in ledeno hladne sobe, pa vendar je učinkovito zdravilo težko najti. Zbrali smo 7 načinov kako boste (skoraj) takoj spet izgledali čudovito in se počutili odlično.

Nina P: “Pojdite na pot čim bolj spočiti. Izogibajte se alkoholnih pijač!! Zaužiti morate dovolj tekočine. Po prihodu na destinacijo: počivanje, spite po njihovem lokalnem času. Po potrebi lahko uporabite KRATKO DELUJOČE uspavalo, ki vam ga pred odhodom predpiše zdravnik.”

1. nasvet: Vzemite vitamina D in B

Z vitaminom B-12 na naraven način oskrbimo naše telo z energijo, brez stranskih učinkov različnih energijskih pijač. Vitam D, naraven ali v dodatku, je povezan z ravnjo melatonina v našem telesu – hormona, ki pripravi naše telo na spanje. Zato pojdite ven in se naužijte sonca (s sončno kremo, seveda).

2. nasvet: Izognite se kofeinu in alkoholu

Čeprav boste ob utrujenosti instinktivno zavili v najbližjo kavarno, se je kofeinu bolje izogniti. Ne le, da sta kofein in alkohol stimulansa, bosta vaše telo tudi dehidrirala in “jet leg” še poslabšala.

3. nasvet: Ne pozabite na hidracijo

Dolgi leti vas lahko pustijo utrujene in izredno dehidrirane. Popijte ogromne količine vode pred, med in po vašem izletu, da bi se izognili simptomom “jet lag-a”.

4. nasvet: Poiščite svetlobo

To je morda najučinkovitejši način boja proti “jet lag-u”. Do utrujenosti pride, ko vaša telesna ura pade iz ritma. Manipulacija z izpostavljanjem svetlobi jo lahko zopet ponastavi. Zmanjšajte izpostavljenost umetni svetlobi (ja, imate dovoljenje, da v notranjih prostorih nosite sončna očala) in telo čim bolj izpostavite naravni svetlobi. Ta vas ne bo nahranila le z vitaminom D, temveč se bo uravnala tudi vaša telesna ura. Greste na vzhod? Nastavite se jutranjim sončnim žarkom. Greste na zahod? Vse, kar potrebujete, je popoldansko sonce.

5. nasvet: Pretegnite se

Potovanja so lahko stresna in stres povzroči, da je “jet lag” še hujši. Hitra vaja joge vam lahko pomaga pri sprostitvi in ponovnem ravnovesju v telesu – tudi vaši stopnji energije.

6. nasvet: Popijte sadni sok

Zaužitje hranilnih snovi vam bo pomagalo pri osvežitvi in rehidraciji. Bonus: Okrepilo bo tudi vaš imunski sistem.

7. nasvet: Vzemite melatonin

Nekaj naravnega hormonskega dodatka pol ure pred spanjem vam lahko pomaga pri ohranitvi vašega običajnega urnika.

Vir: Travelandleisure

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.