fbpx

Kako premagati “jet lag”?

Zanimivosti

Jet lag je telesno stanje, ki zaradi zamenjave cikla dneva in noči povzroči spremembo v biološkem ritmu.

Kaj je “jet lag”? Jet lag je telesno stanje, ki zaradi zamenjave cikla dneva in noči povzroči spremembo v biološkem ritmu. Motnje, kot so dehidracija, pomanjkanje apetita, slabost, glavoboli, utrujenost in potrtost se najpogosteje pojavijo pri potovanju med časovnimi pasovi.
Ne glede na to ali šele začenjate vaše potovanje ali ste se iz njega pravkar vrnili, ni nič bolj utrujajočega od potovalnega “jet lag-a”. Trg ponuja ogromno hitrih rešitev kot so čarobni napitki in ledeno hladne sobe, pa vendar je učinkovito zdravilo težko najti. Zbrali smo 7 načinov kako boste (skoraj) takoj spet izgledali čudovito in se počutili odlično.

Nina P: “Pojdite na pot čim bolj spočiti. Izogibajte se alkoholnih pijač!! Zaužiti morate dovolj tekočine. Po prihodu na destinacijo: počivanje, spite po njihovem lokalnem času. Po potrebi lahko uporabite KRATKO DELUJOČE uspavalo, ki vam ga pred odhodom predpiše zdravnik.”

1. nasvet: Vzemite vitamina D in B

Z vitaminom B-12 na naraven način oskrbimo naše telo z energijo, brez stranskih učinkov različnih energijskih pijač. Vitam D, naraven ali v dodatku, je povezan z ravnjo melatonina v našem telesu – hormona, ki pripravi naše telo na spanje. Zato pojdite ven in se naužijte sonca (s sončno kremo, seveda).

2. nasvet: Izognite se kofeinu in alkoholu

Čeprav boste ob utrujenosti instinktivno zavili v najbližjo kavarno, se je kofeinu bolje izogniti. Ne le, da sta kofein in alkohol stimulansa, bosta vaše telo tudi dehidrirala in “jet leg” še poslabšala.

3. nasvet: Ne pozabite na hidracijo

Dolgi leti vas lahko pustijo utrujene in izredno dehidrirane. Popijte ogromne količine vode pred, med in po vašem izletu, da bi se izognili simptomom “jet lag-a”.

4. nasvet: Poiščite svetlobo

To je morda najučinkovitejši način boja proti “jet lag-u”. Do utrujenosti pride, ko vaša telesna ura pade iz ritma. Manipulacija z izpostavljanjem svetlobi jo lahko zopet ponastavi. Zmanjšajte izpostavljenost umetni svetlobi (ja, imate dovoljenje, da v notranjih prostorih nosite sončna očala) in telo čim bolj izpostavite naravni svetlobi. Ta vas ne bo nahranila le z vitaminom D, temveč se bo uravnala tudi vaša telesna ura. Greste na vzhod? Nastavite se jutranjim sončnim žarkom. Greste na zahod? Vse, kar potrebujete, je popoldansko sonce.

5. nasvet: Pretegnite se

Potovanja so lahko stresna in stres povzroči, da je “jet lag” še hujši. Hitra vaja joge vam lahko pomaga pri sprostitvi in ponovnem ravnovesju v telesu – tudi vaši stopnji energije.

6. nasvet: Popijte sadni sok

Zaužitje hranilnih snovi vam bo pomagalo pri osvežitvi in rehidraciji. Bonus: Okrepilo bo tudi vaš imunski sistem.

7. nasvet: Vzemite melatonin

Nekaj naravnega hormonskega dodatka pol ure pred spanjem vam lahko pomaga pri ohranitvi vašega običajnega urnika.

Vir: Travelandleisure

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!