fbpx

Kako pripraviti prtljago, če potujemo z otroki

Potovanja

Pakirajte stvari po vrečah ali manjših torbah, kar vam bo prihranilo čas in stres.

Jennifer Deniston, popotniška pisateljica, je z Lonely Planetom podelila nekaj praktičnih nasvetov, kako pripraviti prtljago, če potujemo z otroki. Sama je veliko prepotovala in svoje otroke vzgojila med družinskimi izleti z letali, vlaki in avtomobilom ter se iz izkušenj naučila, kaj potrebujemo in kaj lahko pustimo doma, ko se odpravljamo na pot z najmlajšimi.

Pozanimajte se o dovoljeni količini prtljage

Če boste potovali z letalom, ne začnite s pripravljanjem prtljage, preden ne boste izvedeli kakšnih mer je lahko vaša potovalka. Vnaprej se pozanimajte, kakšna so pravila glede ročne in kabinske prtljage. Otroško hrano in materino mleko lahko brez težav prinesete na letalo. Večina letalskih družb ne računa dodatno, če imate s seboj avtomobilski sedež za otroka, zibelko ali voziček.

otroci

Bistvene stvari spakirajte posebej

Presodite, kaj je zares pomembno, da imate pri sebi in to pospravite v ločen majhen nahrbtnik (in ga ne spustite izpred oči). Navadno so to razni papirji (potni listi, vozovnice in natisnjen načrt poti s podatki o hotelu in prevozu ter številke rezervacij), plišaste igrače, brez katerih vaš otrok ne more zaspati, in karkoli bi bilo težko ali predrago dokupiti na poti. Začnite z denarnico, mobilnim telefonom in polnilcem, sončnimi očali, zdravili, protibolečinskimi sredstvi (za otroke in odrasle), obliži, napravo za poslušanje glasbe (z glasbo za vso družino) in polnilcem, naglavno svetilko in mednarodnim razdelilcem za elektriko.

Pripravite si list s stvarmi, ki jih zagotovo ne smete pozabiti (kot so predpisana zdravila) in ga prilepite na vhodna vrata, tako da bo viden ob odhodu od doma.

Razdelite prtljago v več delov

Pakirajte stvari po vrečah ali manjših torbah, kar vam bo prihranilo čas in stres, ko boste brskali po prtljagi za določeno stvarjo. Vsako enoto označite, tako da bo otrok imel v eni vreči na primer zgornje dele oblačil, v drugi spodnje in tako dalje. Ko boste na poti, bodo tako vsi vedeli, v katero vrečo sodi umazano perilo.

otroci1

Določite, kaj potrebujete na dosegu roke

Poleg zgoraj omenjene prtljage bistvenih stvari, imejte s seboj še “potovalko na dosegu roke” kot sta platnena vreča ali nahrbtnik s priročno zadrgo, v katero lahko damo vse, kar bomo morebiti nujno potrebovali na poti:

  • Potrebščine za dojenčka;
  • Steklenico vode, prigrizke in žvečilne gumije (če letite, bodo olajšali bolečino v ušesih);
  • Zabava, kot so knjige, barvice in šilček, pobarvanke, risalni papir, karte in druge za potovanje primerne igre;
  • Pižamo, zobno ščetko in pasto;
  • Dodatna oblačila za otroke in toplo jopico;
  • Zvezek z naslovi in znamkami (za razglednice);
  • Prenosni DVD predvajalnik, slušalke in razdelilnik, polnilec, najljubši DVD-ji in novi, kupljeni posebej za na potovanje.

Pripravite preostalo prtljago

Kar ne potrebujete med potjo do končne destinacije, pospravite v preostale potovalke. Tukaj pride do nevarnosti, da na pot vzamete preveč stvari, tudi nepotrebnih. Vse, kar mislite, da boste potrebovali, najprej zložite zraven potovalke in nato s kritičnim očesom preglejte stvari še enkrat in se odločite česa ne potrebujete.

  • Zdravila in sredstva za prvo pomoč: To vključuje alergične reakcije, slabost v želodcu, ibuprofen, kremo proti srbečici, vazelin, termometer, obveze in obliže, antiseptično kremo, pinceto, ščipalec za nohte in termovko.
  • Oblačila: razmišljajte o majhnih vsestranskih količinah in večplastnih oblačilih. Pakirajte svoje najljubše kose, a doma pustite nakit in obleke, na katere ste čustveno navezani. Poskušajte najti ravnovesje med tem, kar si želite vzeti s seboj in tem, čemur vam bo žal, če boste izgubili. Ne skoparite s spodnjim perilom in nogavicami, kopalkami in še eno pižamo, če vam ostane prostor.
  • Nepremočljive stvari. Vzemite dežne plašče in (za najmlajše) še dežne hlače. Prihranite nekaj prostora za šampon, milo in sončno kremo v toaletni torbi, ki jo zaščitite s plastiko v primeru dežja.

otroci2

Naučite svoje otroke pakiranja

Avtorica je svoje otroke vključila v proces pakiranja ne zato, ker bi ji to olajšalo delo (ji ga ni), ampak, ker je z njim navdušila otroke za samo potovanje. Olajša tudi napetost pred odhodom od doma. Z otrokom se pogovarjajte o pričakovanjih na potovanju in o stvareh, ki jih boste potrebovali. Izberite nekaj novih igrač in knjig za na pot.

Vir: http://www.lonelyplanet.com/family-travel/best-of-family-travel/content/travel-tips-and-articles/how-to-pack-for-travel-with-kids, Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Starši in otroci


Sledite nam


RSS Ustavi se!