fbpx

Kako se obnašati pri mizi?

Novice

To vprašanje se nam zastavi, če ne prej, ko se znajdemo daleč od doma, v tujih deželah. Že pri sosedovih imajo nekoliko drugačne navade ob obedu, v drugih kulturah pa se lahko s slabim poznavanjem njihovih navad znajdemo v nerodnih situacijah, v najslabšem primeru se jim zamerimo, pa sploh ne vemo, zakaj. Celo v zahodnoevropskih […]

To vprašanje se nam zastavi, če ne prej, ko se znajdemo daleč od doma, v tujih deželah. Že pri sosedovih imajo nekoliko drugačne navade ob obedu, v drugih kulturah pa se lahko s slabim poznavanjem njihovih navad znajdemo v nerodnih situacijah, v najslabšem primeru se jim zamerimo, pa sploh ne vemo, zakaj.

Celo v zahodnoevropskih deželah se mnenja o tem, kam odložiti pribor po obedu in s katero roko držati vilice, razhajajo. Našim gostiteljem znajo biti te razlike zelo pomembne, zato se pred potovanjem pozanimajmo. Na Kitajskem, na primer, se od gosta pričakuje, da pozna celo vrsto pravil v zvezi z jedilnimi paličicami. Koncev paličic nikar ne vtikajmo v usta. Po koncu obeda paličice položimo na posebno posodo, namenjeno prav temu, ali na mizo, odlaganje paličic na krožnik namreč lahko prinese nesrečo. Paličic tudi ne smete postavljati v riž pokonci. Ker tako spominjajo na kadila, ki se uporabljajo v religioznih obredih, je tako početje nevljudno. Konec koncev se lahko skozi spoznavanje drugih kultur mnogo naučimo o svoji lastni.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!