Kam izginjajo kipi v Wroclawu?

Izleti, Potovanja

Ampak, nekaj ni prav?

Na prometnem križišču Wroclawa stoji nenavadna skupina skulptur. Kipi prikazujejo običajne ljudi, ki se odpravljajo po svojih vsakodnevnih opravkih. Ampak, nekaj ni prav. Na vogalu ljudje poniknejo v pločnik in se na drugi strani ulice ponovno dvignejo na površje. Zanimiva umetnina v sebi skriva skrivnost burne poljske zgodovine.
Kip nosi ime Przejście in pomeni ‘prehod ali tranzicijo’, ponekod jo prevajajo tudi v “Anonimni pešci”. 14 kipov predstavlja obdobje policijske države na Poljskem, ko je vojska ponoči večkrat aretirala navadne ljudi in mnogi od njih so za vedno izginili. Izginjajoči kipi simbolično prikazujejo izsek iz obdobja pod komunistično diktirko. Komunistična vlada je želela nadzorovati protivladna gibanja z aretacijami, vojaško patruljo, policijsko uro, zaprtjem meja in letališč ter prekinitvijo telefonske linije. Po 2 letih vojaškega zatiranja je zakon prenehal veljati in navadni ljudje se simbolično zopet pojavijo na ulici.

comicsfan::trv“Vsekakor obišči Krakow (pa Auschwitz in rudnik soli Wieliczka, če si že tam v bližini), pa Tatre (arhitektura hišic!!!), Wroclaw in- zame največje presenečenje- Torun, Kopernikovo rojstno mesto.”

Vir fotografij: Buzzhant, apetcher.wordpress
Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.