Kam izginjajo kipi v Wroclawu?

Izleti, Potovanja

Ampak, nekaj ni prav?

Na prometnem križišču Wroclawa stoji nenavadna skupina skulptur. Kipi prikazujejo običajne ljudi, ki se odpravljajo po svojih vsakodnevnih opravkih. Ampak, nekaj ni prav. Na vogalu ljudje poniknejo v pločnik in se na drugi strani ulice ponovno dvignejo na površje. Zanimiva umetnina v sebi skriva skrivnost burne poljske zgodovine.
Kip nosi ime Przejście in pomeni ‘prehod ali tranzicijo’, ponekod jo prevajajo tudi v “Anonimni pešci”. 14 kipov predstavlja obdobje policijske države na Poljskem, ko je vojska ponoči večkrat aretirala navadne ljudi in mnogi od njih so za vedno izginili. Izginjajoči kipi simbolično prikazujejo izsek iz obdobja pod komunistično diktirko. Komunistična vlada je želela nadzorovati protivladna gibanja z aretacijami, vojaško patruljo, policijsko uro, zaprtjem meja in letališč ter prekinitvijo telefonske linije. Po 2 letih vojaškega zatiranja je zakon prenehal veljati in navadni ljudje se simbolično zopet pojavijo na ulici.

comicsfan::trv“Vsekakor obišči Krakow (pa Auschwitz in rudnik soli Wieliczka, če si že tam v bližini), pa Tatre (arhitektura hišic!!!), Wroclaw in- zame največje presenečenje- Torun, Kopernikovo rojstno mesto.”

Vir fotografij: Buzzhant, apetcher.wordpress
Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!