fbpx

Avantgardni arhitekt Antonio Gaudí

Zanimivosti

V njegovem rodnem mestu niso podprli njegovih arhitekturnih vizij, zato se je preselil v Barcelono.

Avantgardni katalonski arhitekt Antonio Gaudí y Cornet se je rodil v Reusu pri Tarragoni leta 1852. Po končani inženirski šoli je v Barceloni študiral arhitekturo, obiskoval pa je tudi predavanja iz filozofije in estetike.

V njegovem rodnem mestu niso podprli njegovih arhitekturnih vizij, zato se je ob koncu 19. stoletja preselil v Barcelono. Barcelona se je v tem času razvila v industrijsko središče Iberskega polotoka. Gaudí se je zelo zgodaj priključil narodno romantičnemu gibanju “renaixenca” in postal poleg Lluisa Domenecha i Montanere, ki je ustvaril palačo katalonske glasbe (Palau de la Música Catalana), eden najbolj cenjenih arhitektov v Barceloni. Tu je pričel ustvarjati prave pravljično arhitekturne mojstrovine. Bolj kot katerikoli drugi arhitekt se je Gaudí zlil s prvinami simbolizma, ki je močno zaznamovalo iztekajoče se 19. stoletje. Na svojevrsten način pa se je približal tudi secesijskemu slogu.

Z veliko mero domišljije in poguma se je spogledoval tudi na z nastajajočima smernicama: ekspresionizmom in že nadrealizmom. Secesija, simbolizem, ekspresionizem in nadrealizem so umetnostne smeri, ki so bile v večji meri zastopane v drugih umetnostih, predvsem v slikarstvu, nekatere pa tudi v literaturi. Med modernimi arhitekti je prevladovalo iskanje novih materialov ter razvijanje novih tehničnih zmožnosti. Gaudí pa se je z vsem žarom predajal snovanju razgibanih oblik, mehkih linij prostorov in kombiniranju nenavadnih dekorativnih elementov. Iz mitov in raznolikih kulturnih vplivov, ki so v Španiji skozi stoletja zarisali vidne pečate, je izoblikoval nov način razmišljanja v arhitekturi. Z gotovostjo lahko trdimo, da je njegov arhitekturni slog vplival na velika španska umetnika, Pabla Picassa in Salvadorja Dalija.

Sagrada familia


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.