fbpx

Kave sveta

Novice, Potovanja

Od preprostega italijanskega espressa do tradicionalne turške kave.

Pitje kave je pogosto povezano z družabnimi dogodki po vsem svetu. Kava združuje in četudi so kulinarične navade v državi, kamor potujemo drugačne od naših, skoraj nikjer ne bomo ostali brez skodelice tega črnega napitka. Od preprostega italijanskega espressa do tradicionalne turške kave – oglejte si kakšno kavo pijejo ljudje po svetu.

*d*: “Moj obred sprostitve-uživanja je ena kavica na dan. Največkrat je to v jutranjih urah.Za pitje kavice moram imeti mir, vsedem se v svoj fotelj, noge so dvignjene, gledam skozi okno našo prečudovito panoramo in počasi z užitkom srebam svojo kavo. Najlepše pa mi je, ko je ta narava vsa zasnežena in se lesketa v soncu, takrat mi je tako lepo pri duši, da sem srečna da lahko živim in občudujem te lepote. Zato že komaj čakam na sneg. Ja takšno pitje kave me napolni z energijo za ves dan.”

# Italija: Espresso

Natakar bo zavil z očmi, če boste v italijanski kavarni naročili kavo »to go«, espresso (italijanski izraz za kavo) namreč ne pomeni nič drugega kot kava po poti. Močno, vročo, postreženo v majhnih skodelicah, Italijani popijejo, kar stoje, preden zopet odbrzijo naprej po opravkih.

# Turčija: Türk Kahvesi

Slavni turški pregovor se glasi: »Kava mora biti črna kot pekel, močna kot smrt in sladka kot ljubezen.« Gosto črno zmes običajno pijejo po obroku, prelito iz bakrene posode imenovane cezve. Zraven postrežejo turški lokum.

Preberi tudi: Odštekani kraji za obisk v letu 2016

# Danska: Kaffee

Najverjetne zaradi mrzlih, temnih skandinavskih zim, uživanje kave na Danskem od nekdaj kotira visoko na lestvici. Kava ima pomembno mesto v danski kulturi, tako da lahko zavojček kave kupite skoraj na vsakem vogalu, še posebej v mestih kot je Copenhagen.

# Francija: Café au Lait

Francozi začnejo dan z njihovim Café au Lait – kavo z vročim mlekom, postreženo v dovolj veliki skodelici, kamor namakajo bageto ali rogljiček.

# Kuba: Café Cubano

Kubanci imajo radi močno kavo, ne glede na to ali jo pijejo zjutraj, po obroku ali ob katerikoli drugi priložnosti tekom dneva. Je pomemben del družabnega življenja.

# Savdska Arabija: Kahwa

V Savdski Arabiji in drugih arabskih kulturah, uživanje kave sledi mnogim pravilom, med drugim se s kavo vedno postreže najprej najstarejšemu v skupini. Ob kavi s priokusom kardamona postrežejo dateljne, ki ublažijo kavno grenkobo.

Preberi tudi: Avstralija – najmanjša celina

# Nizozemska: Kaffe

Naj vas ne zavedejo zloglasni amsterdamski »coffee shopi«, pitje kave oziroma bakkie troost ima na Nizozemskem posebno mesto. Nizozemci jo pijejo tekom celega dneva, ponavadi črno s piškotom.

Preberi tudi: Znamenitosti Velike Planine

# Irska: Irska kava

Ko se srečata kava in koktejl nastane irska kava. Vsebuje vročo kavo, irski viski, sladkor in kremasto peno. Pripravljati so jo začeli v 40ih letih 20. stoletja, da bi z njo ogreli ameriške turiste v hladnih zimskih nočeh. Popularna je še danes.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.