fbpx

Kdo je bil Erazem Predjamski?

Potovanja

Erazem Predjamski je bil slavni prebivalec gradu…

Predjamski grad v okolici Postojne, vpisan v Guinessovo knjigo rekordov, je največji jamski grad na svetu. Že 700 let stoji v 123  m visoki navpični steni, pod katero se vije reka Lokva, ki kmalu izgine v podzemlje.

Erazem Predjamski je bil slavni prebivalec gradu – drzen in svojeglav po karakterju in o katerem krožijo številne legende. Imenujejo ga tudi slovenski Robin Hood. Pogosto se je odpravljal na roparske pohode in napadal popotnike, plen pa je razdelil med siromake. Živel je v času habsburšega cesarstva. Nekoč se je uprl cesarju in ta je izdal povelje, da ga ubijejo. Erazem Predjamski se je skril v svojem gradu, ki je bil prepleten s številnimi skrivnimi rovi in ki ga je bilo nemogoče napasti. Cesar se je zato odločil za drugačno taktiko – s svojo vojsko je obkrožil grad in čakal, da bodo njegovi prebivalci umrli od lakote. Bil je neuspešen, saj je Erazem zelo dobro poznal grad in je skozi rove vseskozi odhajal po zaloge hrane. Žal se kljub iznajdljivosti, zgodba zanj ni končala srečno, saj ga je medtem ko je bil na stranišču, izdal lasten sluga. Ta je na okensko polico postavil svečo in tako cesarjevi vojski pokazal, kje se skriva, ti pa so ga s kamnitimi kroglami in katapulti ustrelili. Pokopan naj bi bil v bližini gradu pod staro lipo.

očimami: “ogled je voden, v večih jezikih, tako da je sigurno tudi v angleščini. Je že grad zelo lep, na ful zanimivem kraju. Notri vidiš prostore, izveš zakaj se kaj uporabljalo, kje je Erazem umrl… pozvoniš z zvoncem, vidiš lepo okolico-razgled je lep. Ogledate si tudi najstarejši del grada (ne me vprašat iz katerega stoletja…). Skratka lepo in zanimivo… vsaj meni in naši familiji.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!