fbpx

Kdo je Grof Drakula?

Potovanja

Grofa Drakulo danes poznamo kot slavnega vampirja.

Kdo je pravzaprav Grof Drakula? Knez Vlaške iz 15. stoletja, Vlad III., poznan tudi pod imenom Vlad Tepeš ali Vlad Nabadalec, ki je večino svoje mladosti preživel v otomanskem ujetništvu. Ti so ga postavili na prestol, da bi z njegovo pomočjo vladali Romuniji, a se jim se uprl in pobegnil v krščanski samostan. Ko so Turki prevzeli Bizanec se je vrnil in pod okriljem papeža začel sveto vojno, da bi zaščitil Evropo. Poznan je po svojih izredno krutih kaznih, zato se ga je prijel nadimek Vlad Nabadalec. Vojne ujetnike in kasneje tudi ljudi iz svojih vrst, v znak neodvisnosti in moči, je imel navado nabosti na kol in jih pustiti umreti pred svojim gradom.

V zgodovino se je zapisal, ko mu je uspelo prevzeti turško trdnjavo ob Donavi in je svojo vojsko popeljal do Črnega morja.

Njegov konec so mu zakuhali lastni svetovalci, ko so ponaredili pismo, v kateri naj bi Vlad napovedal svoj prestop k Turkom. Njegovemu ljudstvu je bilo dovolj terorja in krutih kazni, ki jih je je izvajal nad njimi. Madžarski kralj Matija Korvin (kralj Matjaž) je Vlada zaradi izmišljene izdaje zaprl v zapor za dolgih 12 let. Po prestani kazni se je za dva meseca vrnil na prestol, potem pa je padel v bitki s Turki. Ti so mu odsekali glavo, jo dali v med in jo poslali sultanu.

Vir fototgrafij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!