fbpx

Kdo je Grof Drakula?

Potovanja

Grofa Drakulo danes poznamo kot slavnega vampirja.

Kdo je pravzaprav Grof Drakula? Knez Vlaške iz 15. stoletja, Vlad III., poznan tudi pod imenom Vlad Tepeš ali Vlad Nabadalec, ki je večino svoje mladosti preživel v otomanskem ujetništvu. Ti so ga postavili na prestol, da bi z njegovo pomočjo vladali Romuniji, a se jim se uprl in pobegnil v krščanski samostan. Ko so Turki prevzeli Bizanec se je vrnil in pod okriljem papeža začel sveto vojno, da bi zaščitil Evropo. Poznan je po svojih izredno krutih kaznih, zato se ga je prijel nadimek Vlad Nabadalec. Vojne ujetnike in kasneje tudi ljudi iz svojih vrst, v znak neodvisnosti in moči, je imel navado nabosti na kol in jih pustiti umreti pred svojim gradom.

V zgodovino se je zapisal, ko mu je uspelo prevzeti turško trdnjavo ob Donavi in je svojo vojsko popeljal do Črnega morja.

Njegov konec so mu zakuhali lastni svetovalci, ko so ponaredili pismo, v kateri naj bi Vlad napovedal svoj prestop k Turkom. Njegovemu ljudstvu je bilo dovolj terorja in krutih kazni, ki jih je je izvajal nad njimi. Madžarski kralj Matija Korvin (kralj Matjaž) je Vlada zaradi izmišljene izdaje zaprl v zapor za dolgih 12 let. Po prestani kazni se je za dva meseca vrnil na prestol, potem pa je padel v bitki s Turki. Ti so mu odsekali glavo, jo dali v med in jo poslali sultanu.

Vir fototgrafij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.