fbpx

Ko gre mladostnik prvič sam v svet

Potovanja, Zanimivosti

Vas je tudi vaš mladostnik presenetil z idejo, da bi letošnje počitnice šel na potovanje sam, morda celo v tujino? Pred njim je nova nepozabna izkušnja, pred vami pa preizkus vašega starševstva. Samostojnost otroka, dosežena na spodbuden in pozitiven način, je pravzaprav največji starševski dosežek. Psihologinja Tina Mervic je pripravila nekaj nasvetov, kdaj lahko otrok sam potuje v tujino in kako ga na to pripraviti.

Ko mladostnik odrašča, ga vse bolj zanima svet. Primarna družina ni več dovolj, vse bolj postanejo pomembni odnosi z vrstniki. Prav tako se stopnja odgovornosti vse bolj prenaša od staršev na mladostnika. Mladostnik poskuša iz vprašanja v vprašanje premakniti meje – biti dlje zunaj, prespati pri simpatiji, vzeti avto ali odpotovati v tujino. Želi si novih izkušenj in dogodivščin.

Vi kot njegovi starši pa si verjetno želite, da bi mu jih lahko omogočili. Morda je vaš mladostnik prišel z letakom za jezikovne počitnice ali pa kar z idejo, da bi s prijatelji sam šel na poletne počitnice. Ne glede na izbiro destinacije in obliko potovanja ste najverjetneje po eni strani navdušeni, po drugi pa zaskrbljeni, kako otroka pripraviti na pot v tujino.

Kdaj lahko otrok sam potuje, je odvisno od starosti in zrelosti

Odločitev ali mladostnika pustiti v tujino ali ne, je v veliki meri odvisna od njegove starosti, predvsem pa od njegove zrelosti.

Zrelost se dogaja na različnih področjih razvoja: telesnem, čustvenem, socialnem, spoznavnem področju … A ne ob istem času. Pravni vidik zrelosti je v Sloveniji določen z 18 leti, a takrat se možgani še vedno razvijajo. Mladostniki so vse bolj sposobni načrtovanja, predvidevanja, nadzora in abstraktnega mišljenja, kar jim bo zagotovo prišlo prav pri načrtovanju potovanja ali pri nadzorovanju ravnanja v tujini. A njihovi centri za čustvovanje še niso povsem zreli in zato včasih pride do čustvenih izbruhov ali impulzivnih odzivov.

Zrelost vašega mladostnika najlažje ocenite glede na njegovo preteklo vedenje.

To lahko preverite predvsem glede na to, s čim se ukvarja (npr. taborništvo, šport, jeziki) in na kakšen način (npr. vodi taborniško skupino, pomaga trenerju v športnem klubu). Tako lahko ocenite, v kolikšni meri prevzema odgovornost, v kolikšni meri se drži dogovorov, v kolikšni meri se znajde v različnih situacijah in prevzema pobudo.

Kdaj otrok lahko sam potuje v tujino in kako ga na to pripraviti?

Sodelujte pri pripravah, a ne urejajte stvari namesto njega

Ko se vaš najstnik prvič pripravlja na samostojno potovanje mu pomagajte, a mu ne kratite preveč svobode. Ne prevzemajte odgovornosti nase, pač pa mu dopustite čim več priložnosti, da se že v domačem okolju preizkusi v nekoliko bolj neznanih situacijah. Sam naj kupi letalske karte, sam naj že vnaprej rezervira prenočišče in poskrbi za prevoze. Tako se bo počutil bolj suverenega in pripravljenega, vi pa boste imeli priložnost opazovanja in reflektiranja, svetuje psihologinja Tina Mervic.

V nadaljevanju na strani Vse bo v redu preverite informacije o tem, katere dokumente potrebuje za prestop meje, o pogojih, če mladostnik leti sam, o načinih plačevanja v tujini in varovalih, o načrtu poti, pa o dogovoru na kakšen način in kako pogosto se bo javil s poti … >>


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.