fbpx

Ko gre mladostnik prvič sam v svet

Potovanja, Zanimivosti

Vas je tudi vaš mladostnik presenetil z idejo, da bi letošnje počitnice šel na potovanje sam, morda celo v tujino? Pred njim je nova nepozabna izkušnja, pred vami pa preizkus vašega starševstva. Samostojnost otroka, dosežena na spodbuden in pozitiven način, je pravzaprav največji starševski dosežek. Psihologinja Tina Mervic je pripravila nekaj nasvetov, kdaj lahko otrok sam potuje v tujino in kako ga na to pripraviti.

Ko mladostnik odrašča, ga vse bolj zanima svet. Primarna družina ni več dovolj, vse bolj postanejo pomembni odnosi z vrstniki. Prav tako se stopnja odgovornosti vse bolj prenaša od staršev na mladostnika. Mladostnik poskuša iz vprašanja v vprašanje premakniti meje – biti dlje zunaj, prespati pri simpatiji, vzeti avto ali odpotovati v tujino. Želi si novih izkušenj in dogodivščin.

Vi kot njegovi starši pa si verjetno želite, da bi mu jih lahko omogočili. Morda je vaš mladostnik prišel z letakom za jezikovne počitnice ali pa kar z idejo, da bi s prijatelji sam šel na poletne počitnice. Ne glede na izbiro destinacije in obliko potovanja ste najverjetneje po eni strani navdušeni, po drugi pa zaskrbljeni, kako otroka pripraviti na pot v tujino.

Kdaj lahko otrok sam potuje, je odvisno od starosti in zrelosti

Odločitev ali mladostnika pustiti v tujino ali ne, je v veliki meri odvisna od njegove starosti, predvsem pa od njegove zrelosti.

Zrelost se dogaja na različnih področjih razvoja: telesnem, čustvenem, socialnem, spoznavnem področju … A ne ob istem času. Pravni vidik zrelosti je v Sloveniji določen z 18 leti, a takrat se možgani še vedno razvijajo. Mladostniki so vse bolj sposobni načrtovanja, predvidevanja, nadzora in abstraktnega mišljenja, kar jim bo zagotovo prišlo prav pri načrtovanju potovanja ali pri nadzorovanju ravnanja v tujini. A njihovi centri za čustvovanje še niso povsem zreli in zato včasih pride do čustvenih izbruhov ali impulzivnih odzivov.

Zrelost vašega mladostnika najlažje ocenite glede na njegovo preteklo vedenje.

To lahko preverite predvsem glede na to, s čim se ukvarja (npr. taborništvo, šport, jeziki) in na kakšen način (npr. vodi taborniško skupino, pomaga trenerju v športnem klubu). Tako lahko ocenite, v kolikšni meri prevzema odgovornost, v kolikšni meri se drži dogovorov, v kolikšni meri se znajde v različnih situacijah in prevzema pobudo.

Kdaj otrok lahko sam potuje v tujino in kako ga na to pripraviti?

Sodelujte pri pripravah, a ne urejajte stvari namesto njega

Ko se vaš najstnik prvič pripravlja na samostojno potovanje mu pomagajte, a mu ne kratite preveč svobode. Ne prevzemajte odgovornosti nase, pač pa mu dopustite čim več priložnosti, da se že v domačem okolju preizkusi v nekoliko bolj neznanih situacijah. Sam naj kupi letalske karte, sam naj že vnaprej rezervira prenočišče in poskrbi za prevoze. Tako se bo počutil bolj suverenega in pripravljenega, vi pa boste imeli priložnost opazovanja in reflektiranja, svetuje psihologinja Tina Mervic.

V nadaljevanju na strani Vse bo v redu preverite informacije o tem, katere dokumente potrebuje za prestop meje, o pogojih, če mladostnik leti sam, o načinih plačevanja v tujini in varovalih, o načrtu poti, pa o dogovoru na kakšen način in kako pogosto se bo javil s poti … >>


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.