fbpx

Ko se dolgotrajna gradnja zrcali v podrobnostih

Novice

Dih jemajoč samostanski kompleks Batalha Samostan Svete Marije Zmagovalke je Portugalski državni ponos. Predstavlja najboljši primerek pozne gotske arhitekture, poseben pa je tudi v tem, da ni bil nikoli popolnoma dokončan. Pozornost ne pritegneta le velikost in oblika samostana, ki je bolj poznan pod imenom mesta v katerem je zgrajen – samostan Bathalha, ampak predvsem […]

Dih jemajoč samostanski kompleks Batalha

Samostan Svete Marije Zmagovalke je Portugalski državni ponos. Predstavlja najboljši primerek pozne gotske arhitekture, poseben pa je tudi v tem, da ni bil nikoli popolnoma dokončan.

Pozornost ne pritegneta le velikost in oblika samostana, ki je bolj poznan pod imenom mesta v katerem je zgrajen – samostan Bathalha, ampak predvsem dekoracija pročelja in izjemno dovršena kamnoseška dela, ki jih lahko občudujete na vsakem koraku vašega sprehoda po samostanskem kompleksu.

Že vhod v samostan je veličasten, notranjost pa je izjemno dodelana. Foto: MMC RTV SLO

Največ zanimanja požanje »Nedokončana kapela«, ki simbolizira dolgotrajno gradnjo samostana in množico arhitektov, ki so mu dali svoj pečat, zato njeno ostrešje ni dokončano in pušča odprte možnosti za domišljijo vsakega posameznika…..


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.