Ko sem šel prvič na Prvič

Ko sem šel prvič na Prvič

Menda pravijo, da nekaterih stvari prvič nikoli ne pozabiš. Tudi meni Prvič ostaja v zelo lepem spominu. Tudi ko sem šel drugič in tretjič na Prvič, sem vedno odkril nekaj novega. In veliko je še za odkriti. Prvič je nenaseljen otok nasproti vasice Sv. Juraj in leži južno od otoka Krk. Ker tu ni peščenih plaž, tudi ni petičnih kopalcev, ki bi semkaj pridrveli s hrupnimi čolni. Najbolj južni rt tega otoka je rt Šilo.

Strme stene otoka padajo globoko v morje tudi do osemdeset metrov in več, približno sto metrov jugovzhodno od rta pa se iz globin dviga plato, ki je primerno mesto za sidranje. Če bi moral strniti vse svoje vtise s tukajšnjih potopov v enem stavku, bi dejal: “Če bi prej vedel, da so le dve uri in pol vožnje od Ljubljane na globini petindvajsetih metrov tako čudoviti vrtovi rdeče vijoličnih gorgonij, bi semkaj prišel že bistveno prej!”

Na prvem potopu sem se osredotočil predvsem na ambient, torej na celostno podobo tega akvatorija, saj sem fotografiral s širokokotnim objektivom. Iskal sem čimbolj pahljačaste gorgonije, ki so na sinje modri podlagi ob blisku iz bliskavke zažarele v krvavo rdečih barvnih odtenkih. Poleg samih gorgonij so zanimive tudi fotografije s potapljačem v ozadju. Taka fotografija zahteva še dodatno usklajenost med fotografom in njegovim modelom. Med potopom sem opazil tudi precej zanimiv detajlov, zato sem pri naslednjem potopu fotografiral z makro objektivom. Kar nekaj različnih golih polžev, pa detajli plaščarjev, tudi nekaj ribjih portretov in detajli gorgonij so bili vedno zanimivi motivi, da je bilo šestintrideset posnetkov na filmu vedno premalo. Pri enem izmed potopov pa sem prav ob zaključku potopa naletel na precej veliko hobotnico. O njeni velikosti so pričali zelo veliki priseski na lovkah, pa tudi razdalja na glavi med obema očesoma je bila precejšnja. Ta dva kriterija z največjo gotovostjo opozarjata potapljača, kakšna mera previdnosti je potrebna pri druženju s hobotnicami. Moj objektiv je sicer že bil priča božanju hobotnice, po drugi strani pa sem med igro s hobotnicami že nekajkrat opazil spoštljivo moč njenih lovk.

zastava
Oznake: ,