fbpx

Kolo in Plečnik – dve svetovni znamenitosti iz Ljubljane

Kultura, Osrednjeslovenska

Vse poti vodijo v ljubljanski Mestni muzej.

Življenje mesta spoznate šele, ko vstopite v njegov muzej. V Ljubljani priporočamo obisk Mestnega muzeja. Renesančna palača na Gosposki 15 vas bo presenetila že, ko boste vstopili vanjo. Saj boste za njenimi zidovi odkrili sodobno prenovljen muzej.

Njihov glavni adut je najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. Ja, včasih za svetovne znamenitosti ni potrebno v tujino.

Poleti od torka do petka popoldne, ob sobotah in nedeljah pa čez cel dan, za ceno redne vstopnice organizirajo kratka polurna vodstva po razstavi o zgodovini Ljubljane in njenih ljudeh. Družine na blagajni vprašajte za otroški vodnik, najstniki pa za aplikacijo.

Kavarna STOW

Nujen obisk za vse, ki uživate ob raziskovanju posebnosti in zanimivosti iz preteklosti. In za ljubitelje sveže pražene kave in sladkih pit s katerimi vas postrežejo v kavarni STOW, ki je v notranjem muzejskem atriju že sama po sebi skriti biserček Ljubljane.

Plečnikova hiša v Trnovem

Hiše, ki so jih arhitekti načrtovali in zgradili zase ter v njih živeli, so navadno prav očarljivi kraji. Polne izumov, detajlov, eksperimentov, skic in načrtov kot časovna kapsula čakajo na nas, da jih odkrijemo. Takšna je tudi hiša našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika. V njej je Plečnik živel in delal celih 36 let.

Avtor fotografije: Andrej Peunik

Za hišo na Karunovi ulice 4-6 se razprostira veličasten vrt, ki se razteza za hišo s stolpom. Plečnik ga je skrbno oblikoval za svojo sprostitev med delom, nam pa danes nudi nepozabno izkušnjo zelene oaze sredi mesta. A duh arhitekta se obiskovalcu razkrije, ko vstopimo v avtentične prostore njegovega doma z vsemi detajli, izumi in ureditvijo, kot jo je zapustil lastnik.

Avtor fotografije: Andrej Peunik

Med predloge ‘nujen ogled’ hišo uvršča tudi dejstvo, da statistika obiskovalcev po prenovi hiše še vedno beleži večji obisk tujih turistov. Poslastica za arhitekturne sladokusce in ljubitelje butičnih muzejev.

Vodstvo prijaznih vodičev vsako polno uro lahko tudi predhodno rezervirate. Družine dobijo tiskan otroški vodnik, ki je v pomoč in zabavo tudi pri nadaljnjem raziskovanju Plečnikove Ljubljane.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]