fbpx

Koristni napotki za na pot

Novice

Velikost še tako prostornega nahrbtnika je omejena, zato je večno vprašanje, koliko in kakšno prtljago vzeti na potovanje. Če potuješ s svojim vozilom, bo težav manj, če pa si obsojen na javni prevoz, bo treba razmisliti. Mnenja so različna in vsak od popotnikov bo zagovarjal svojo filozofijo. S seboj imej dovolj svojih fotografij in fotografij […]

Velikost še tako prostornega nahrbtnika je omejena, zato je večno vprašanje, koliko in kakšno prtljago vzeti na potovanje. Če potuješ s svojim vozilom, bo težav manj, če pa si obsojen na javni prevoz, bo treba razmisliti. Mnenja so različna in vsak od popotnikov bo zagovarjal svojo filozofijo.

 • S seboj imej dovolj svojih fotografij in fotografij potnega lista  (tistih dveh strani, kjer je slika), ker jih boš potreboval za prošnje in vizume v državah Tretjega sveta! Ni slabo, če imaš s seboj priporočilno pismo kakršnekoli organizacije v angleščini. Na pismu naj bo čim večji žig!
 • Poleg potnega lista fotokopiraj tudisvojo letalsko vozovnico, kreditno kartico, seznam čekov in druge pomembne dokumente. Če ti jih bodo ukradli, jih boš s kopijo laže nadomestil. Eno od kopij imej v nahrbtniku, drugo pa v ročni torbi.
 • Če boš velikokrat spal v naravi, vzemi s seboj kos polivinila  ali gumiranega platna, najmanj dvakrat večjega od spalne vreče. Prepogni ga na pol in ga zlepi oziroma sešij. V tako dobljeno vrečo boš lahko zlezel, če bo pihalo ali če bo mraz. V skrajnem primeru jo boš lahko uporabil kot šotor.
 • Če boš spal zunaj, še posebej na betonu (železniške postaje!), je dobro vzeti s sabo podlogo iz penjene plastike (“podmetač, armafleks, armič”), ki pa na travi ne nadomesti podloge iz polivinila.
 • Če se odpravljaš v tropske kraje, vzemi s seboj veliko rjuho. V cenenih hotelih rjuh največkrat ni. V “spalki”ne boš mogel spati, če pa boš pod ventilatorjem (ki je praviloma v vsaki sobi) spal brez vsega, se boš čudovito prehladil, pa še komarji te bodo požrli.
 • Koristen del prtljage je ključavnica.”Žabico” boš potreboval, ko boš hotel svojo prtljago zakleniti v omarico, kakršne so največkrat v domovih in cenenih hotelih s skupnimi ležišči. S kolesarsko ključavnico pa boš svojo prtljago lahko priklenil ob kakšen trden predmet, kadar se ti je ne bo ljubilo nositi s seboj.
 • Pralni prašek stresi v plastično škatlo – na primer, od Cedevite. Še raje ga ne jemlji s seboj, ker ga boš povsod dobil v majhnih vrečkah ceneje kot pri nas.
 • Če nimaš kake kronične bolezni, zdravila kupuj sproti, ko jih boš potreboval. Povsod dobro vedo, kakšne bolezni se ljudi lotevajo v njihovih krajih in tudi v odročnih vaseh je zdravil največkrat dovolj. V večini držav Tretjega sveta so zdravila brezplačna ali zelo poceni. V mnogih afriških državah to ne velja!!!
 • Šampon, kreme in tube spravi v posebno plastično vrečko. Ko se ti bodo prvič razlile, boš spoznal, zakaj.
 • Hlačni del pižame je zelo koristen del prtljage. Če bo mraz, ga boš lahko uporabljal namesto spodnjih hlač, v muslimanskih državah (posebno v Iranu) pa namesto dolgih hlač. Tvoja eleganca jih namreč ne zanima,  pomembno je le, da imaš pokrite noge.
  Ženske naj v Iran ne pridejo brez rute!
 • Plinskega kuhalnika sam nikoli ne nosim s seboj. S posodo vred zavzame kar precej prostora in težak je. Če ne moreš preživeti ob hladni hrani, je v mladinskih domovih vedno kuhalnik in nekaj posode, v državah Tretjega sveta pa je v lokalih kuhana hrana cenejša kot tista, ki jo imaš s sabo.
 • Zobna nitka je zelo močna in ti bo poleg osnovne naloge služila tudi za sušenje perila, privezovanje predmetov, šivanje nahrbtnika ali hlač in za rezanje sira ali trdo kuhanih jajc.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!