fbpx

Krakov: Nekdanja poljska prestolnica

Zanimivosti

V votlini pod grajskim gričem je po legendi prebival zmaj, ki je vsake toliko ugrabil kakšno dekle. Kasneje so bronast kip zmaja postavili pred vhod.

V središču starega dela mesta stoji spomenik pesniku Adamu Mieckiewiczu, za njim pa se razprostira srednjeveška trgovska hiša Suknenice, kjer danes najdemo najrazličnejše spominke, v prvem nadstropju pa galerijo. Prvotno je na njenem mestu stala le ulica s trgovinami, ki so jo kasneje pokrili s steho in nastala je nekakšna tržnica.

comicsfan::trv: “Jaz sem bil letos že četrtič na Poljskem (vedno z osebnim avtom) in imam s to deželo samo pozitivne izkušnje. Slišal sem sicer marsikatero srhljivo zgodbico (predvsem o krajah avtomobilov), toda jaz takšnih slabih stvari nikoli nisem doživel. Da se najti poceni prenočišča (Varšava je v primerjavi z ostalo Poljsko nesramno draga, sploh pa mi je Varšava od vseh poljskih mest še najmanj všeč, nič posebnega skratka), ljudje povsod prijazni, jezik pa ti ne bo povzročal (pre)velikih problemov… Vsekakor obišči Krakow (pa Auschwitz in rudnik soli Wieliczka, če si že tam v bližini), pa Tatre (arhitektura hišic!!!), Wroclaw in- zame največje presenečenje- Torun, Kopernikovo rojstno mesto. Cene so pa malo nižje kot pri nas.”

Nasproti Suknenice se v nebo vije cerkev sv. Marije, ki so jo v 14. stoletju začeli graditi domačini, da bi z njo konkurirali kraljevi katedrali na bližnjem griču Wawel. Ima dva različno visoka stolpa z 88 in 69m. Višji je služil kot stražni stolp in je pripadal ljudem, ne cerkvi. Danes ob vsaki polni uri iz stolpa zaigra nedokončana melodija s trobento. Nedokončano zato, ker spominja na srednjeveškega trobentača, ki je bil ustreljen s tatarsko puščico, medtem ko je klical k alarmu.

Na znameniti grad Wawel, ki so ga začeli graditi okoli leta 1000, se vzpnemo v le nakaj minutah. Danes je v njem bogata zbirka kraljeve zakladnice, orožarne in orientalskih predmetov. V neposredni bližini stoji katedrala z mnogimi kapelami, v kateri so našli mesto za oddih poljski vladarji. V votlini pod grajskim gričem pa je po legendi prebival zmaj, ki je vsake toliko ugrabil kakšno dekle. Kasneje so bronast kip zmaja postavili pred vhodom v votlino.

Za konec obiščite še židovsko četrt, do katere se lahko iz starega dela mesta sprehodite peš. Ogledate si lahko številne sinagoge in pokopališča ter Schindlerjevo tovarno, ki je danes preurejena v muzej in v kateri je bilo posnetih nekaj prizorov iz filma Schindlerjev seznam.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.