fbpx

Krakov: Nekdanja poljska prestolnica

Zanimivosti

V votlini pod grajskim gričem je po legendi prebival zmaj, ki je vsake toliko ugrabil kakšno dekle. Kasneje so bronast kip zmaja postavili pred vhod.

V središču starega dela mesta stoji spomenik pesniku Adamu Mieckiewiczu, za njim pa se razprostira srednjeveška trgovska hiša Suknenice, kjer danes najdemo najrazličnejše spominke, v prvem nadstropju pa galerijo. Prvotno je na njenem mestu stala le ulica s trgovinami, ki so jo kasneje pokrili s steho in nastala je nekakšna tržnica.

comicsfan::trv: “Jaz sem bil letos že četrtič na Poljskem (vedno z osebnim avtom) in imam s to deželo samo pozitivne izkušnje. Slišal sem sicer marsikatero srhljivo zgodbico (predvsem o krajah avtomobilov), toda jaz takšnih slabih stvari nikoli nisem doživel. Da se najti poceni prenočišča (Varšava je v primerjavi z ostalo Poljsko nesramno draga, sploh pa mi je Varšava od vseh poljskih mest še najmanj všeč, nič posebnega skratka), ljudje povsod prijazni, jezik pa ti ne bo povzročal (pre)velikih problemov… Vsekakor obišči Krakow (pa Auschwitz in rudnik soli Wieliczka, če si že tam v bližini), pa Tatre (arhitektura hišic!!!), Wroclaw in- zame največje presenečenje- Torun, Kopernikovo rojstno mesto. Cene so pa malo nižje kot pri nas.”

Nasproti Suknenice se v nebo vije cerkev sv. Marije, ki so jo v 14. stoletju začeli graditi domačini, da bi z njo konkurirali kraljevi katedrali na bližnjem griču Wawel. Ima dva različno visoka stolpa z 88 in 69m. Višji je služil kot stražni stolp in je pripadal ljudem, ne cerkvi. Danes ob vsaki polni uri iz stolpa zaigra nedokončana melodija s trobento. Nedokončano zato, ker spominja na srednjeveškega trobentača, ki je bil ustreljen s tatarsko puščico, medtem ko je klical k alarmu.

Na znameniti grad Wawel, ki so ga začeli graditi okoli leta 1000, se vzpnemo v le nakaj minutah. Danes je v njem bogata zbirka kraljeve zakladnice, orožarne in orientalskih predmetov. V neposredni bližini stoji katedrala z mnogimi kapelami, v kateri so našli mesto za oddih poljski vladarji. V votlini pod grajskim gričem pa je po legendi prebival zmaj, ki je vsake toliko ugrabil kakšno dekle. Kasneje so bronast kip zmaja postavili pred vhodom v votlino.

Za konec obiščite še židovsko četrt, do katere se lahko iz starega dela mesta sprehodite peš. Ogledate si lahko številne sinagoge in pokopališča ter Schindlerjevo tovarno, ki je danes preurejena v muzej in v kateri je bilo posnetih nekaj prizorov iz filma Schindlerjev seznam.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]