fbpx

Krnsko jezero je največje slovensko jezero v visokogorju

Novice

V Sloveniji imamo veliko jezer. Nekaj jezer se nahaja tudi v gorah in do njih lahko pridemo samo peš. Eno od takih visokogorskih jezer je Krnsko jezero.

Krnsko jezero še ima dva druga imena, ki sta Veliko jezero in pa Jezero na Polju, seveda najbolj znano ime pa je ravno Krnsko jezero.

Jezero je dolgo 390 metrov, široko 150 metrov in globoko 17,5 metrov in leži na nadmorski višini 1391 metrov.

Krnsko jezero je nastalo zaradi ledenika, ki se je nekoč nahajal na tem ozemlju. Jezero najdemo pod Krnom, Bagotnico, Lemežom in Malim Šmohorjem. Malo pred njim pa najdemo tudi Dom pri Krnskem jezeru.

POTI

Dom v Lepeni- Krnsko jezero (2 uri in 20 minut)

Do doma v Lepeni pridemo tako, da se v vasi Soča usmerimo na cesto, ki vodi v Lepeno. Tej cesti nato sledimo do Doma v Lepeni, kjer je veliko prostora za parkiranje. Poleti, ko je gneča, je najboljše iti čim bolj zgodaj zjutraj, ker se potem lahko zgodi, da boste parkirni prostor težko še našli.
Od doma nadaljujemo v smeri Krnskega jezera. Široka pot se čez približno 10 minutah razcepi na dve poti. Ena pot je lažja in druga težja, čeprav zame ni bilo v težavnosti neke razlike. Lažja pot je edino mogoče za nekaj minut daljša, kot tista, ki je označena za težjo. Obe poti nas vodita po gozdu in nas pripeljeta do zgornje postaje žičnice. Od tu nato nadaljujemo po cesti, ki nas pripelje do metra, kjer vsak april izmerijo višino snega. Tu se ljudje radi poslikajo. Od tukaj se cesta malo spušča in nato gremo mimo razcepa, kjer levo gre pot za Veliko Babo. Mi nadaljujemo naravnost in pridemo do naslednjega razpotja, kjer lahko gremo levo ali desno. Leva pot nas vodi mimo doma pri Krnskih jezerih, desna pot pa dom obide. Do doma ni daleč in v njem se lahko tudi najemo, ter si pred domom ali v njem tudi malo spočijemo, saj ima nekaj klopi. Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Krnskega jezera in pot se priključi tudi tisti poti, ki dom samo obide. Pot nas nato vodi mimo pastirske koče in nato pridemo do razpotja, kjer moramo nadaljevati v smeri Krna. Pot nas nato v nekaj minutah pripelje do Krnskega jezera. Okoli njega je veliko trave, da si lahko spočijemo in nekaj pojemo. Krnsko Jezero je v poletnem času tudi tako toplo in se lahko v njem tudi okopamo.
Pot je lahka in ves čas označena, tako da je pot primerna za otroke, s sabo pa lahko vzamemo tudi psa. Naš štirinožni prijatelj se bo rad okopal in ohladil v jezeru. Pot lahko prehodimo v vseh letnih časih, v zimskem času pa s seboj vzemite dereze. Višinska razlika je 750 metrov.

Foto: Tomo Šavs

Kam si še lahko ogledamo v bližini Krnskega jezera?

V bližini Krnskega jezera, se lahko odpravimo še na Planino na Polju (30 minut), Veliki Šmohor (2 uri in 20 minut), Batognico (2 uri in 30 minut), Vrh nad peski (2 uri in 25 minut), Gomiščkovo zavetišče na Krnu (2 uri in 40 minut), Krn (2 uri in 50 minut). Predenj pridemo do doma pri Krnskem jezeru, se še lahko povzpnemo na Veliko Babo (priporočamo dneve, ko ni vroče – pot od razpotja traja nekje 3 ure).

Planinski dom pri Krnskem jezeru
Dom se nahaja na nadmorski višini 1385 metrov. Koča je odprta od junija in do konca avgusta. Tovorna žičnica je bila zgrajena leta 1978. Leta 1980 pa so dokončali gradnjo koče, ki so jo začeli graditi nekje že 10 let prej. Dom ima tudi zimsko sobo. Je med najbolj obiskanimi Slovenskimi planinskimi domovi. Od doma in do jezera je nekje 15 minut hoje. V njem si lahko tudi odpočijete, saj ima kar 120 sedežev v notranjosti, nekaj pa jih ima tudi zunaj. Nudi tudi možnost prenočišča, saj ima 53 ležišč v sobi, 57 skupnih ležišč, 18 ležišč v zimski sobi in 36 zasilnih ležišč. V planinskem domu imajo tudi okusno izbiro jedi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Krnsko jezero se vam splača obiskati. S seboj si vzemite vodo, hrano, kopalke in tudi brisačo, če si želite osvežitve v jezeru. Vsak lahko najde svoj kotiček za počitek in se nadiha gorskega zraka ter hkrati uživa v lepotah Krnskega jezera. Seveda ne pozabite s seboj vzeti fotoaparata. Če pa želite, lahko izlet podaljšate na katero od gor, ki so v bližini koče in jezera. V kolikor se odločite za izlet na bližnje vrhove, vam ne bo žal, sploh če se odpravite na Veliko Babo ali na Krn. Razgledi so resnično fantastični.
Zdaj pa srečno pot in obiščite Krnsko jezero.

Slike so povzete po članku, ki ga najdete na spletni strani Racka.si.


Sledite nam


RSS Ustavi se!