fbpx

Kruja v Albaniji

Potovanja

Kruja je bila nekdaj pod otomansko oblastjo.

Kruja se nahaja na severno kontinentalnem delu države med gorovjem Kruja in reko Ishem le 20 km oddaljena od glavnega mesta Tirane. Bila je prva avtonomna pokrajina albanske države v srednjem veku.  Kasneje je bila glavno mesto Kraljestva Albanije in potem pod otomansko oblastjo. V 15. stoletju jo je pred tujo nadvlado obranil Skanderbeg, poveljnik albanske Lezhejške legije, vendar so jo ob koncu stoletja zopet zasedli Otomani. Šele ob začetku 20. stoletja je bila podpisana Deklaracija o neodvisnosti Albanije.

V mestu se lahko sprehodite po starem bazarju, polnem obrtniških ročnih del, trgovin s spominki in starinarnicami. Znotraj krujskega gradu si lahko ogledate muzej Skenderbega, ki velja za očeta albanskega naroda in gosti razstavo slik ter kipov albanskih umetnikov. Nudi tudi odličen razgled na Jadransko morje. Zraven je v stari otomanski hiši urejen etnografski muzej, kjer se lahko poučite o zgodovini in načinu življenja v Albaniji.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.