fbpx

Kruja v Albaniji

Potovanja

Kruja je bila nekdaj pod otomansko oblastjo.

Kruja se nahaja na severno kontinentalnem delu države med gorovjem Kruja in reko Ishem le 20 km oddaljena od glavnega mesta Tirane. Bila je prva avtonomna pokrajina albanske države v srednjem veku.  Kasneje je bila glavno mesto Kraljestva Albanije in potem pod otomansko oblastjo. V 15. stoletju jo je pred tujo nadvlado obranil Skanderbeg, poveljnik albanske Lezhejške legije, vendar so jo ob koncu stoletja zopet zasedli Otomani. Šele ob začetku 20. stoletja je bila podpisana Deklaracija o neodvisnosti Albanije.

V mestu se lahko sprehodite po starem bazarju, polnem obrtniških ročnih del, trgovin s spominki in starinarnicami. Znotraj krujskega gradu si lahko ogledate muzej Skenderbega, ki velja za očeta albanskega naroda in gosti razstavo slik ter kipov albanskih umetnikov. Nudi tudi odličen razgled na Jadransko morje. Zraven je v stari otomanski hiši urejen etnografski muzej, kjer se lahko poučite o zgodovini in načinu življenja v Albaniji.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.