fbpx

Kuba – otok naravnih lepot

Zanimivosti

Država slovi po „barviti“ in odlični kulturni sceni.

Kuba je največji in zelo raznolik karibski otok, kjer je po revoluciji leta 1959 vodstvo prevzel Fidel Castro. Socialistič na republika je slabih 145 kilometrov oddaljena od obale Key Westa na Floridi. Kubanska kultura izvira iz kolumbijske in „bleščečega“ španskega kolonialističnega časa.

kubajesuperV Havani sem bila nastanjena pri Jorgu Duanyu (Calle 13. No. 917, e/ 6y8, Vedado), ki tekoče govori angleško, soba v njegovi hiši je bila zelo prostorna, čista, tudi hrana (zajtrk) odlična! Jorge mi je pomagal zasnovati načrt potovanja po Kubi, pozna veliko ljudi po celotni Kubi, ki oddajajo sobo, zato pri nastanitvah nisem imela nobenega problema.

Država slovi po „barviti“ in odlični kulturni sceni. Kuba je med drugim tudi otok naravnih lepot, mogočnega hribovja in rodovitnih ravnin. Na rodovitnih ravninah pridelujejo sladkorni trs in tobak, iz katerega izdelujejo priznane kubanske cigare. Četrtina enajst milijonskega prebivalstva živi v glavnem mestu Havana, ki je hkrati tudi največje karibsko mesto. Staro mestno jedro Havane je bogato s palačami, skrivnostnimi uličicam in privlačnimi lokali, iz katerih zvenijo kubanski ritmi. UNESCO je Havano vključil med izbrance, na listo mest, ki sodijo v svetovno kulturno dediščino. Kubanci so multi etnični narod, neobremenjeni in sproščeni, njihova velika ljubezen pa je glasba. Kuba je izvirna dežela sodobne rumbe, mamba, cha-cha-cha-ja in Salse. Svetovni sloves pa uživa tudi kubanski jazz. Potovanje po otoku kmalu postane prava pustolovščina. Kuba je edina dr- žava, kjer je avtoštop urejen z zakonom. V vsakem mestu je postaja, kjer uslužbenec, oblečen v rumene hlače, nadzira avtoštoparje in zapiše njihov cilj potovanja in jih pospremi do javnega ali zasebnega prevoznega sredstva. Plaže z belim, sivim, črnim ali zlato obarvanim peskom so kontrast modremu atlantskemu oceanu in turkiznemu karibskemu morju. Potapljači se najraje odpravijo na majhne otočke Cayos, ki so po načinu življenja in vegetaciji najbolj podobni ozemlju, ki so ga Evropejci odkrili pred petsto leti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.