fbpx

Kuba – otok naravnih lepot

Zanimivosti

Država slovi po „barviti“ in odlični kulturni sceni.

Kuba je največji in zelo raznolik karibski otok, kjer je po revoluciji leta 1959 vodstvo prevzel Fidel Castro. Socialistič na republika je slabih 145 kilometrov oddaljena od obale Key Westa na Floridi. Kubanska kultura izvira iz kolumbijske in „bleščečega“ španskega kolonialističnega časa.

kubajesuperV Havani sem bila nastanjena pri Jorgu Duanyu (Calle 13. No. 917, e/ 6y8, Vedado), ki tekoče govori angleško, soba v njegovi hiši je bila zelo prostorna, čista, tudi hrana (zajtrk) odlična! Jorge mi je pomagal zasnovati načrt potovanja po Kubi, pozna veliko ljudi po celotni Kubi, ki oddajajo sobo, zato pri nastanitvah nisem imela nobenega problema.

Država slovi po „barviti“ in odlični kulturni sceni. Kuba je med drugim tudi otok naravnih lepot, mogočnega hribovja in rodovitnih ravnin. Na rodovitnih ravninah pridelujejo sladkorni trs in tobak, iz katerega izdelujejo priznane kubanske cigare. Četrtina enajst milijonskega prebivalstva živi v glavnem mestu Havana, ki je hkrati tudi največje karibsko mesto. Staro mestno jedro Havane je bogato s palačami, skrivnostnimi uličicam in privlačnimi lokali, iz katerih zvenijo kubanski ritmi. UNESCO je Havano vključil med izbrance, na listo mest, ki sodijo v svetovno kulturno dediščino. Kubanci so multi etnični narod, neobremenjeni in sproščeni, njihova velika ljubezen pa je glasba. Kuba je izvirna dežela sodobne rumbe, mamba, cha-cha-cha-ja in Salse. Svetovni sloves pa uživa tudi kubanski jazz. Potovanje po otoku kmalu postane prava pustolovščina. Kuba je edina dr- žava, kjer je avtoštop urejen z zakonom. V vsakem mestu je postaja, kjer uslužbenec, oblečen v rumene hlače, nadzira avtoštoparje in zapiše njihov cilj potovanja in jih pospremi do javnega ali zasebnega prevoznega sredstva. Plaže z belim, sivim, črnim ali zlato obarvanim peskom so kontrast modremu atlantskemu oceanu in turkiznemu karibskemu morju. Potapljači se najraje odpravijo na majhne otočke Cayos, ki so po načinu življenja in vegetaciji najbolj podobni ozemlju, ki so ga Evropejci odkrili pred petsto leti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!