Kubanski vozni park

Novice, Potovanja

Po kubanskih cestah se prevaža na tisoče avtomobilov, ki so jih v ZDA izdelali pred desetletji.

“Oldtajmerji”, ki pri obiskovalcih vzbujajo nostalgijo

Po kubanskih cestah se prevaža na tisoče avtomobilov, ki so jih v ZDA izdelali pred desetletji. So nekakšni muzejski primerki na štirih kolesih. Avtomobili so najbolj dragoceni (no, skoraj edini) luksuzni predmeti na Kubi, veščine in orodje, potrebni za vzdrževanje teh jeklenih konjičkov, pa so lahko zagotovilo za donosen posel. Poslovne skrivnosti iz mehaničnih delavnic očetje prenašajo na sinove skozi generacije. Kubanci so postali pravi mojstri, ki znajo popraviti skoraj vsako težavo teh avtomobilskih starodobnikov.

Kuba ima eno največjih zbirk klasičnih ameriških avtomobilov, ki so še vedno v uporabi. Za večino Kubancev so avtomobili glavni vir dohodkov, saj lahko z njimi prevažajo turiste in jim zaračunajo tudi do 50 dolarjev na dan, kar je zajetna vsota, če upoštevamo, da povprečen Kubanec zasluži od 15 do 25 dolarjev na mesec.

Zaja::trv: “Živjo, če imaš možnost pojdi vsaj za 3 tedne, jaz sem bila 14 dni in je definitivno premalo, obiskala sem Hvanao-super, mio mesto, dogajanja veliko, super ljudje in hitro najdeš družbo. Pot sem nadaljevala v Santiago de Cuba, vendar sem se še ustavila v vmesnih vaseh, drugo naj. mesto, malo manj super pa vseeno zelo vredu, nato me je pot zanesla še bolj oz. na čisti jug Baracoa- ZAKON, PRIPOROČAM, luštna vas na jugu, ljudje še bolj odprti in veseli kot na severu, vsi so prijatelji, vsi se poznajo med sabo..res lahko ti rečem, da sem tukaj preživela najlepše dni v mojem lajfu. No potem sem mogla v 3 dneh priti nazaj v Varadero, pa mi tko fajn uspelo s prevozi, das sem si ogledala še Trinidad, nad katerim sem bila razočarana, kajti med množico turističnih glav nisem videla skoraj da nobenega kubanca. No zadnjo noč v Varaderu-POGREB…to sploh ni Kuba. Priporočam osnove španščine!! Pa ne pusti srca dol, kar se ti zna hitro zgodit !!!”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.