fbpx

Kurentovanje na Ptuju

Novice

Kurenti ali korantis Ptujskega polja preganjajo zimo in snubijo pomlad. Družijo se v skupinah, plešejo in slišati jih je dalec na okoli. Čeprav pustne prireditve potekajoveč kot teden dni, jih je največ videti prav na pustno nedeljo, ko je na starodavnem Ptuju velik pustni sprevod in se v mestu predstavijo tudi številne etnografske maske iz […]

Kurenti ali korantis Ptujskega polja preganjajo zimo in snubijo pomlad. Družijo se v skupinah, plešejo in slišati jih je dalec na okoli. Čeprav pustne prireditve potekajoveč kot teden dni, jih je največ videti prav na pustno nedeljo, ko je na starodavnem Ptuju velik pustni sprevod in se v mestu predstavijo tudi številne etnografske maske iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Kurentovanje, ki bo letos potekalo med 18. in 28. februarjem, je največja pustno karnevalska prireditev v Sloveniji, s 46. letno tradicijo organiziranih prireditev. Njen namen je ohranjanje in razvoj izjemne kulturne dedišcine in etnografskega izročila Ptujskega območjain Slovenije. Izhaja iz stoletne tradicije praznovanja pusta na Dravskem in Ptujskem polju. V pustnem času privrejo na dan pustni običaji, šege in navade ter radoživosti in veselje. V Sloveniji najdemo zelo raznoliko in pisano druščino pustnih običajev in prek sto vrst različnih mask od katerih se večina udeležuje tudi Kurentovanja na Ptuju. Kurent ali korant je poznan tudi daleč izven slovenskih meja. Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je prireditev, ki se začne v soboto, dober teden pred pustnim torkom, s srečanjemtipičnih slovenskih pustnih likov in mask. Kurentovanje se bo letos pričelo s slovesno otvoritvijo v soboto 18. februarja. V popoldanskem casu bodo zaživele mestne ulice in trgi z nastopi artistov, uličnih gledališč, glasbenikov in drugih, zvečer pa se bo zabava nadaljevala v pustnih kostumih, ob dobri hrani in pijači v karnevalski dvorani, kjer bodo nastopale popularne domače in tuje glasbene skupine. Prireditev bo dosegla svoj vrhunec v nedeljo, s tradicionalno mednarodno pustno povorko, nakateri se predstavijo maske iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Makedonije, končala pa se bo v torek s pokopom pusta.

Program:
•sobota, 18.2. ob 11.00: slovesna otvoritev 46. kurentovanja in predaja oblasti karnevalskemu princu in 8.»Srečanje slovenskih pustnih likov in mask«.
•sobota 25. 2. ob 13. 00 in 14.00: tradicionalni fašenk v Markovcih in tradicionalni fašenk v Cirkulanah.
•sobota, 25.2. ob 11.00:otroške delavnice in nastop etnografskih skupin. http://www.sloveniatourism.si/
•nedelja, 26.2. ob 14.00: 46. tradicionalna mednarodna povorka karnevalskih skupin po mestnih ulicah in trgih na Ptuju.
•nedelja, 26.2.: pustni polet (polet z balonom nad pustno povorko).
•ponedeljek 27.2 ob 14.00 in 14.30: tradicionalni fašenk v Dornavi in tradicionalni fašenk v Vidmu.
•torek 28.2. ob 13.00 in 14.00: tradicionalni fašenk v Cirkovcah in v Bukovcih.
•torek, 28.2. ob 16.00: zaključek s pokopom pusta ob 16. uri na Mestnem trgu.
•od 17.2. do 28.2. 2006: pustni sejemna Ptuju.

Programi za skupine 18. februar otvoritvena etnografska povorka Pustno rajanje, kjer se tradicija srečuje s sedanjostjo, se prične z otvoritveno sobotno slovesnostjo, ko ptujske ulice in trge napolnijo tradicionalni slovenski pustni liki in maske.

Program: ogled etnografske povorke(ob 11.00 uri), kosilo kurentov krožnik, voden ogled srednjeveškega mestnega jedra. Cena: 2.700 tolarjev na osebo vključuje: kosilo, voden ogled mesta in izvedbo programa in velja za skupino 20 oseb. Dodatne možnosti: rajanja in »južine« v karnevalski dvorani, voden ogled muzejskih zbirk na ptujskem gradu (ogled zbirke tradicionalnih pustnih mask),ogled izdelave korantij pri mojstru Klincu, voden ogled kleti s pokušino vin.26. februar 2006. – mednarodna pustna povorka Pustna nedelja vonj po krofih, trušč plesočih kurentov korantov, nasmejani obrazi princesk, nagajive Pike Nogavičke, mačke,.. predstavlja vrhunec Kurentovanja. Vec kot 60.000 zabave željnih obiskovalcev uživa ob povorki tradicionalnih pustnih likov in mask, ter izvirnih mask iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Bolgarije …
Program: voden ogled srednjeveškega mestnega jedra, kosilo kurentova pojedina, ogled povorke. Cena: 3.300 tolarjev na osebo vključuje: voden ogled mesta, vstopnino za povorko, kosilo, izvedbo programa. Ponudba za skupino 20 oseb. Dodatne možnosti: vse dni možnost rajanja in »južine« v karnevalski dvorani, voden ogled muzejskih zbirk na ptujskem gradu (ogled zbirke tradicionalnih pustnih mask), ogled izdelave korantij pri mojstru Klincu, voden ogled kleti s pokušino vin.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!