Legenda o pici Margariti

Zanimivosti

O pici Margariti kroži prav posebna legenda.

Pici podobno hrano ljudje pripravljajo že od neolitske dobe naprej, o osnovni različici pice, pici Margariti, pa kroži prav posebna legenda.

Leta 1889 sta se kraljica Margarita Savojska in njen mož kralj Umbero I odpravila na kraljevi pohod po Italiji. Kraljica je radovedno opazovala domačine pri uživanju tankih rezin kruha s pisanimi nadevi in svojemu osebju naročila naj ji prinesejo za pokušino enega teh “pica kruhkov”. Izjemno so se ji priljubili in ob vsaki priložnosti si je v množici domačinov privoščila kakšnega. To je vzbudilo nekaj nasprotovanj, saj se za kraljico vendarle ni spodobilo, da je obedovala skupaj z navadnimi ljudmi, tako rekoč hrano za reveže. Kraljica Margarita pa se ni dala motiti.

Kraljičina ljubezen do pice je bila zapečatena, ko je znani picopek Raffaelo Esposito ustvaril nadev v čast kraljici. Pico je prekril s paradižniki, baziliko in mocarela sirom – vse v barvah italijanske zastave. Nepresenetljivo jo je poimenoval pica Margarita in jo ponesel v svet. Pica je nedvomno prepoznavni simbol Italije, ki jo danes uživamo povsod po svetu.

Vir fotografij: Stockpholio 

Stockpholio1

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja

 

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.