fbpx

Legenda o potopljenem zvonu

Zanimivosti

»Zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi.

Legenda pravi, da je v 16. stoletju na blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero, zato je zbrala vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvon za kapelo na otoku. »Zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi, a ta do Bleda ni nikoli prispel, saj ga je hud vihar potopil z ladjo in čolnarji vred. Menda se še danes v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po nesreči prodala vse svoje imetje in odšla v samostan v Rimu. Tam je pobožno živela do smrti, po kateri je papež posvetil nov zvon in ga poslal na blejski otok. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera«, se mu želja izpolni. Do cerkve s kapelico Matere božje se je potrebno povzpeti po 99 stopnicah in še danes velja običaj, da če se želi par poročiti v cerkvici na otoku, mora ženin najprej nesti nevesto po vseh stopnicah. Vsako leto na božični dan, blejsko legendo obudi Društvo za podvodne dejavnosti Bled, ki potopljeni zvon dvigne iz dna jezera.

N0ty: “Kaj početi… lahko greš na rafting, suppanje, sprehod po Vintgarju, na Pokljuko, obiščeš katerega izmed razglednih vrhov nad Bledom, kolesariš po nešteto kolesarskih poteh v okolici, greš na Stražo, se greš kopat v Wellness Živo ali Aquapark Bohinj, loviš ribe, se zapelješ do mojstrane ali Kranjske gore, Zelencev, obiščeš grad Kamen v Begunjah in ko si že ravno tam se sprehodiš še na Sv. Petra, v bližini se nahaja kar nekaj urejenih plezališč, primernih tudi za začetnike… itd.”

Vir: Bled

Mnenja in izkušnje na forumu: Izleti po Sloveniji

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.