fbpx

Legenda o potopljenem zvonu

Zanimivosti

»Zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi.

Legenda pravi, da je v 16. stoletju na blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero, zato je zbrala vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvon za kapelo na otoku. »Zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi, a ta do Bleda ni nikoli prispel, saj ga je hud vihar potopil z ladjo in čolnarji vred. Menda se še danes v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po nesreči prodala vse svoje imetje in odšla v samostan v Rimu. Tam je pobožno živela do smrti, po kateri je papež posvetil nov zvon in ga poslal na blejski otok. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera«, se mu želja izpolni. Do cerkve s kapelico Matere božje se je potrebno povzpeti po 99 stopnicah in še danes velja običaj, da če se želi par poročiti v cerkvici na otoku, mora ženin najprej nesti nevesto po vseh stopnicah. Vsako leto na božični dan, blejsko legendo obudi Društvo za podvodne dejavnosti Bled, ki potopljeni zvon dvigne iz dna jezera.

N0ty: “Kaj početi… lahko greš na rafting, suppanje, sprehod po Vintgarju, na Pokljuko, obiščeš katerega izmed razglednih vrhov nad Bledom, kolesariš po nešteto kolesarskih poteh v okolici, greš na Stražo, se greš kopat v Wellness Živo ali Aquapark Bohinj, loviš ribe, se zapelješ do mojstrane ali Kranjske gore, Zelencev, obiščeš grad Kamen v Begunjah in ko si že ravno tam se sprehodiš še na Sv. Petra, v bližini se nahaja kar nekaj urejenih plezališč, primernih tudi za začetnike… itd.”

Vir: Bled

Mnenja in izkušnje na forumu: Izleti po Sloveniji

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!