fbpx

Legenda o potopljenem zvonu

Zanimivosti

»Zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi.

Legenda pravi, da je v 16. stoletju na blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero, zato je zbrala vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvon za kapelo na otoku. »Zvonček želja« je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi, a ta do Bleda ni nikoli prispel, saj ga je hud vihar potopil z ladjo in čolnarji vred. Menda se še danes v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po nesreči prodala vse svoje imetje in odšla v samostan v Rimu. Tam je pobožno živela do smrti, po kateri je papež posvetil nov zvon in ga poslal na blejski otok. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera«, se mu želja izpolni. Do cerkve s kapelico Matere božje se je potrebno povzpeti po 99 stopnicah in še danes velja običaj, da če se želi par poročiti v cerkvici na otoku, mora ženin najprej nesti nevesto po vseh stopnicah. Vsako leto na božični dan, blejsko legendo obudi Društvo za podvodne dejavnosti Bled, ki potopljeni zvon dvigne iz dna jezera.

N0ty: “Kaj početi… lahko greš na rafting, suppanje, sprehod po Vintgarju, na Pokljuko, obiščeš katerega izmed razglednih vrhov nad Bledom, kolesariš po nešteto kolesarskih poteh v okolici, greš na Stražo, se greš kopat v Wellness Živo ali Aquapark Bohinj, loviš ribe, se zapelješ do mojstrane ali Kranjske gore, Zelencev, obiščeš grad Kamen v Begunjah in ko si že ravno tam se sprehodiš še na Sv. Petra, v bližini se nahaja kar nekaj urejenih plezališč, primernih tudi za začetnike… itd.”

Vir: Bled

Mnenja in izkušnje na forumu: Izleti po Sloveniji

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.