fbpx

“Lepotica” Nefretete

Novice

Sloviti doprsni kip je nemški arheolog Ludwig Borchardt leta 1912 odkril pri Tell el-Amarni.

“Mona Liza starega sveta”, Nefretete, ki je v starem Egiptu veljala za poosebljenje lepote in miline, je bila najbrž tu in tam “popravljena”, so ugotovili nemški znanstveniki.

Natančna analiza iz apnenca izklesanega doprsnega kipa vladarice Nefretete je pokazala, da je neznani dvorni umetnik najverjetneje zgladil nekaj gub okrog ust in “popravil” neraven nos, da bi “kraljico Nila” prikazal v lepši luči.

Sloviti doprsni kip je nemški arheolog Ludwig Borchardt leta 1912 odkril pri Tell el-Amarni, nekdanji prestolnici kraljičinega moža, faraona Ehnatona. Takratne otomanske oblasti Borchardtu pri njenem ‘izvozu’ niso delale pretiranih težav, saj ni v najdbi nihče videl česa osupljivega. Egipt je to površnost kmalu obžaloval. Kip so si želeli nazaj tako zelo, da ga je kot pogajalsko orodje uporabil celo Hermann Göring, ki je v tridesetih letih 20. stoletja skušal ‘kupiti’ zavezništvo egiptovskega kralja. Toda ponudbo je preklical sam Adolf Hitler, ki mu je bil kip zelo pri srcu.

Kaj!?!: “Danes me je skoraj vrglo na rito,ko mi je sine rekel:jaz pa bi rad v Egipt z letalom!”

Egipt oziroma njegov vrhovni svet za arheologijo zatrjujeta, da je nemški arheolog in arhitekt Ludwig Borchardt, ki je leta 1912 odkril do zdaj najznamenitejši kip žene faraona Ehnatona, prevaral tedanjo arheološko upravo in tako uspel dragoceni kip, ki danes stoji v berlinskem Starem muzeju (Altes Museum), odnesti v svojo domovino. Egipt zatrjuje, da je Borchardt Gustavu Lefebvru, Francozu, ki je tedaj vodil egiptovsko arheološko upravo, predložil fotografije kipa Nefretete, ki so bile zelo slabe kakovosti, kip pa je namesto kot doprsni kip iz apnenca opisal kot nič kaj dosti vredno plastiko iz mavca.

Mogoče je, da je bil doprsni kip Nefretete naročen (to bi najbrž storil faraon) zato, “da bi jo prikazal v luči, v kakršni jo je videl njen mož,” pravi Alexander Huppertz, direktor znanstvenega inštituta Imaging v Berlinu, ki je s kolegi objavil članek v reviji Radiology.

Vir: Pixabay, Stockpholio, Pinterest, Podroze


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.