fbpx

“Lepotica” Nefretete

Novice

Sloviti doprsni kip je nemški arheolog Ludwig Borchardt leta 1912 odkril pri Tell el-Amarni.

“Mona Liza starega sveta”, Nefretete, ki je v starem Egiptu veljala za poosebljenje lepote in miline, je bila najbrž tu in tam “popravljena”, so ugotovili nemški znanstveniki.

Natančna analiza iz apnenca izklesanega doprsnega kipa vladarice Nefretete je pokazala, da je neznani dvorni umetnik najverjetneje zgladil nekaj gub okrog ust in “popravil” neraven nos, da bi “kraljico Nila” prikazal v lepši luči.

Sloviti doprsni kip je nemški arheolog Ludwig Borchardt leta 1912 odkril pri Tell el-Amarni, nekdanji prestolnici kraljičinega moža, faraona Ehnatona. Takratne otomanske oblasti Borchardtu pri njenem ‘izvozu’ niso delale pretiranih težav, saj ni v najdbi nihče videl česa osupljivega. Egipt je to površnost kmalu obžaloval. Kip so si želeli nazaj tako zelo, da ga je kot pogajalsko orodje uporabil celo Hermann Göring, ki je v tridesetih letih 20. stoletja skušal ‘kupiti’ zavezništvo egiptovskega kralja. Toda ponudbo je preklical sam Adolf Hitler, ki mu je bil kip zelo pri srcu.

Kaj!?!: “Danes me je skoraj vrglo na rito,ko mi je sine rekel:jaz pa bi rad v Egipt z letalom!”

Egipt oziroma njegov vrhovni svet za arheologijo zatrjujeta, da je nemški arheolog in arhitekt Ludwig Borchardt, ki je leta 1912 odkril do zdaj najznamenitejši kip žene faraona Ehnatona, prevaral tedanjo arheološko upravo in tako uspel dragoceni kip, ki danes stoji v berlinskem Starem muzeju (Altes Museum), odnesti v svojo domovino. Egipt zatrjuje, da je Borchardt Gustavu Lefebvru, Francozu, ki je tedaj vodil egiptovsko arheološko upravo, predložil fotografije kipa Nefretete, ki so bile zelo slabe kakovosti, kip pa je namesto kot doprsni kip iz apnenca opisal kot nič kaj dosti vredno plastiko iz mavca.

Mogoče je, da je bil doprsni kip Nefretete naročen (to bi najbrž storil faraon) zato, “da bi jo prikazal v luči, v kakršni jo je videl njen mož,” pravi Alexander Huppertz, direktor znanstvenega inštituta Imaging v Berlinu, ki je s kolegi objavil članek v reviji Radiology.

Vir: Pixabay, Stockpholio, Pinterest, Podroze


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!