Skrivnostni Mont Saint-Michel

Mesta, Zanimivosti

Zgodovina kraja sega daleč v leto 708, ko so na hribu postavili kapelo z imenom Mont-Tombe posvečeno sv. Mihaelu.

Mont Saint-Michel je majhna otoška občina v Spodnji Normandiji na severu Francije ob reki Couesnon. Vsega skupaj ima 100 ha z manj kot 100 prebivalci. Na njem se bohoti opatija Abbaye du Mont Saint-Michel iz Srednjega veka.

Zgodovina kraja sega daleč v leto 708, ko so na hribu postavili kapelo z imenom Mont-Tombe posvečeno sv. Mihaelu. Kmalu je postala obljuden romarski kraj. Kasneje so benediktinci ustanovili samostan, ki je imel v Srednjem veku velik versko-vojaški pomen. V stoletni vojni se je uspešno upiral angleški nadvladi in tako postal simbol francoske narodne identitete. V času francoske revolucije je služil kot zapor, od leta 1874 naprej pa je bil razglašen za kulturni spomenik, ki ga letno obišče na tisoče turistov.

Zanimiva je zgodba o njegovem nastanku. Mesto se je v preteklosti držalo kopnega, kasneje pa, ko se je morska gladina dvignila, je erozija preoblikovala priobalne površine in počasi se je izoblikoval otok Mont Saint-Michel. Razlika med plimo in oseko znaša, kar 14 m. V Srednjem veku so otok poimenovali “Sveti Michael v nevarnosti morja”, ko so se izogibali morju in ga skušali doseči po suhi ravnini. Še danes se kakšem obiskovalec “izgubi”, ko poskuša do otoka izven začrtane ceste.

Slane močvirske travnike so izkoristili za pašo ovc, katerih tipično slano meso je lokalna specialiteta.

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

mont-saint-michel-865676_1920

mont-saint-michel-948196_1920

mont-saint-michel-492469_1280

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Kako sem se in se soočam s svojimi strahovi
  Z znanjem za življenje in vsakodnevnim delom na sebi sem se uspela osvoboditi tudi največjih frustracij in strahov
 • Vonj oceana, nežen vetrič in mir – 5-minutni odklop
  V mnogih literaturah je stresni odgovor zložen v predalčke – stopnja ena, dva, tri itd. Vendar to je le teoretična interpretacija stresnih reakcij, ki pa se od posameznika do posameznika razlikuje.
 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.