fbpx

Skrivnostni Mont Saint-Michel

Mesta, Zanimivosti

Zgodovina kraja sega daleč v leto 708, ko so na hribu postavili kapelo z imenom Mont-Tombe posvečeno sv. Mihaelu.

Mont Saint-Michel je majhna otoška občina v Spodnji Normandiji na severu Francije ob reki Couesnon. Vsega skupaj ima 100 ha z manj kot 100 prebivalci. Na njem se bohoti opatija Abbaye du Mont Saint-Michel iz Srednjega veka.

Zgodovina kraja sega daleč v leto 708, ko so na hribu postavili kapelo z imenom Mont-Tombe posvečeno sv. Mihaelu. Kmalu je postala obljuden romarski kraj. Kasneje so benediktinci ustanovili samostan, ki je imel v Srednjem veku velik versko-vojaški pomen. V stoletni vojni se je uspešno upiral angleški nadvladi in tako postal simbol francoske narodne identitete. V času francoske revolucije je služil kot zapor, od leta 1874 naprej pa je bil razglašen za kulturni spomenik, ki ga letno obišče na tisoče turistov.

Zanimiva je zgodba o njegovem nastanku. Mesto se je v preteklosti držalo kopnega, kasneje pa, ko se je morska gladina dvignila, je erozija preoblikovala priobalne površine in počasi se je izoblikoval otok Mont Saint-Michel. Razlika med plimo in oseko znaša, kar 14 m. V Srednjem veku so otok poimenovali “Sveti Michael v nevarnosti morja”, ko so se izogibali morju in ga skušali doseči po suhi ravnini. Še danes se kakšem obiskovalec “izgubi”, ko poskuša do otoka izven začrtane ceste.

Slane močvirske travnike so izkoristili za pašo ovc, katerih tipično slano meso je lokalna specialiteta.

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

mont-saint-michel-865676_1920

mont-saint-michel-948196_1920

mont-saint-michel-492469_1280

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!