fbpx

Likijska pot – pohodniški kotiček na jugu Turčije

Potovanja, Zanimivosti

Likija je dežela, ki se nahaja na jugu Turčije. Po njej se imenuje pohodniška Likijska pot, ki zaradi svoje lepote, raznolikosti in bogate zgodovine vabi pohodnike od tukaj in povsod. S pričetkom v Fethiyah in koncem v bližini Antalye, s svojimi 540 kilometri nudi pohodniku nepozabno doživetje.

Pohodnik na Likijski poti zamenja številne kulise, ki ga spremljajo. Od dišečega borovega gozda, skalnatih pobočjih, plaž in skritih zalivov, kjer seveda ne smete zamuditi skoka v morje. Do dolin in visokih gora. Nekateri se odločijo za izbrane etape na poti, spet drugi se podajo na celotno pot. Za to potrebujejo po večini slab mesec.

Več o programu si lahko preberete TUKAJ.

Zgodovinski časovni stroj

Likijci , ki so do prihoda Rimljanov živeli na tem območju, so bili zelo strastni pomorščaki in tvorili družbo, v kateri je hlače nosila ženska. Kraji širom regije so že takrat povezali v neke vrste unijo, s sedežem v Xantosu, ki ga je vredno obiskati. Na poti boste zato priča številnim arheološkim ostankom tega prav tako zelo bojevitega ljudstva, ki je slovelo po izdelavi grobnic. Te krasijo tudi Likijsko pot. Svoj pečat po so tukaj pustili tudi Rimljani, Bizantinci in seveda Otomani.  Zato je Likijska pot zgodovinski časovni stroj na prostem.

Gostoljubni gostitelji

Da je pot še bolj navdihujoča, za to poskrbijo tudi domačini. Lahko se odpravite s šotorom na ramenih, ali pa prenočite v družinskih penzionih, ki jih na poti ne primanjkuje. Ne bodo vas pričakali Turki s turbani na glavi in sabljo v roki, niti teroristi ne, temveč nasmejani in prijazni domačini. Komunikacija v manjših in bolj odmaknjenih vaseh poteka velikokrat z rokami in gestami, saj domačini govorijo le turško. Pa vendar se z nasmehom in dobro voljo dogovori prav vse. Na poti je skorajda nemogoče, da ostanete lačni, saj bodo pridne roke gospodinj hitro kaj pripravile za pod zob. Hrana je preprosta, vendar zelo okusna.

Dežela dogodivščin

Likija je dežela dogodivščin. Na svoj račun pridemo pohodniki, adrenalinski navdušenci, ljubitelji zgodovine, narave in dobre hrane.  Po želji lahko za nekaj dni odložite pohodniške čevlje v kot in se odpravite na potapljanje v morske globine, na rafting, skočite v tandemu in se med tem razgledujete nad najbolj fotogenično plažo Ölüdeniz. Ali pa pristanete na raziskovanje soteske Saklikent, potopljenega mesta Simena, morda si del obale ogledate iz kajaka. In spisek še vedno ni končan seveda.

Na Likijsko pot

Če so vas besede prepričale, potem vas bo Likija v živo še bolj. V pomladanskem in jesenskem času se v manjši skupini odpravljamo na aktivne likijske dogodivščine. Če bi želeli biti del njih, se nam lahko pridružite na poti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.