fbpx

Likijska pot – pohodniški kotiček na jugu Turčije

Potovanja, Zanimivosti

Likija je dežela, ki se nahaja na jugu Turčije. Po njej se imenuje pohodniška Likijska pot, ki zaradi svoje lepote, raznolikosti in bogate zgodovine vabi pohodnike od tukaj in povsod. S pričetkom v Fethiyah in koncem v bližini Antalye, s svojimi 540 kilometri nudi pohodniku nepozabno doživetje.

Pohodnik na Likijski poti zamenja številne kulise, ki ga spremljajo. Od dišečega borovega gozda, skalnatih pobočjih, plaž in skritih zalivov, kjer seveda ne smete zamuditi skoka v morje. Do dolin in visokih gora. Nekateri se odločijo za izbrane etape na poti, spet drugi se podajo na celotno pot. Za to potrebujejo po večini slab mesec.

Več o programu si lahko preberete TUKAJ.

Zgodovinski časovni stroj

Likijci , ki so do prihoda Rimljanov živeli na tem območju, so bili zelo strastni pomorščaki in tvorili družbo, v kateri je hlače nosila ženska. Kraji širom regije so že takrat povezali v neke vrste unijo, s sedežem v Xantosu, ki ga je vredno obiskati. Na poti boste zato priča številnim arheološkim ostankom tega prav tako zelo bojevitega ljudstva, ki je slovelo po izdelavi grobnic. Te krasijo tudi Likijsko pot. Svoj pečat po so tukaj pustili tudi Rimljani, Bizantinci in seveda Otomani.  Zato je Likijska pot zgodovinski časovni stroj na prostem.

Gostoljubni gostitelji

Da je pot še bolj navdihujoča, za to poskrbijo tudi domačini. Lahko se odpravite s šotorom na ramenih, ali pa prenočite v družinskih penzionih, ki jih na poti ne primanjkuje. Ne bodo vas pričakali Turki s turbani na glavi in sabljo v roki, niti teroristi ne, temveč nasmejani in prijazni domačini. Komunikacija v manjših in bolj odmaknjenih vaseh poteka velikokrat z rokami in gestami, saj domačini govorijo le turško. Pa vendar se z nasmehom in dobro voljo dogovori prav vse. Na poti je skorajda nemogoče, da ostanete lačni, saj bodo pridne roke gospodinj hitro kaj pripravile za pod zob. Hrana je preprosta, vendar zelo okusna.

Dežela dogodivščin

Likija je dežela dogodivščin. Na svoj račun pridemo pohodniki, adrenalinski navdušenci, ljubitelji zgodovine, narave in dobre hrane.  Po želji lahko za nekaj dni odložite pohodniške čevlje v kot in se odpravite na potapljanje v morske globine, na rafting, skočite v tandemu in se med tem razgledujete nad najbolj fotogenično plažo Ölüdeniz. Ali pa pristanete na raziskovanje soteske Saklikent, potopljenega mesta Simena, morda si del obale ogledate iz kajaka. In spisek še vedno ni končan seveda.

Na Likijsko pot

Če so vas besede prepričale, potem vas bo Likija v živo še bolj. V pomladanskem in jesenskem času se v manjši skupini odpravljamo na aktivne likijske dogodivščine. Če bi želeli biti del njih, se nam lahko pridružite na poti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!