fbpx

Ljubezenski kip “ženska in moški”

Novice

Vsak večer ob sedmi uri se figuri začneta premikati ena proti drugi, dokler se ne srečata v objemu in pot nadaljujeta vsaka v svojo smer.

8 m visoka jeklena skulptura gruzijske umetnice Tamare Kvesitadze je osupljiv prizor kombinacije mehanike in umetnosti ter upodobitve večne ljubezni med narodi. Premikajoči se kip simbolizira zgodbo dveh zaljubljencev iz različnih verskih okolij.

Postavljen v obmorskem mestu Batumi v Gruziji in predstavlja muslimanskega fanta Alija ter gruzijsko princeso Nino iz romana pisatelja Kurbana Saida iz leta 1937.

Tragična zgodba se konča z nasilnim vdorom sovjetske Rusije.

Vsak večer ob sedmi uri se figuri začneta premikati ena proti drugi, dokler se ne srečata v objemu in pot nadaljujeta vsaka v svojo smer. Med plesom sta osvetljeni s pisanimi valovitimi lučmi, ki poleg bližine morja dodatno ustvarjajo čustveno vzdušje.

metal-statue-love-story-ali-nino-tamara-kvesitadze-georgia-1

metal-statue-love-story-ali-nino-tamara-kvesitadze-georgia-4

Skulptura je bila z imenom “ženska in moški” izdelana leta 2007 in v letu 2010 postavljena pod spremenjenim imenom “Ali in Nino”. Njuna strastna ljubezenska zgodba se konča zaradi kulturnih in verskih razlik ter začetka vojne in velja za enega najbolj romantičnih romanov vseh časov.

bojanv::trv: “Isto je z Armenijo, Gruzijo in Azarbejdžanom. Imajo sicer politične probleme, kar si napisal, drugače pa ne verjamem, da so res tako nevarne kot pišeš. Kar nekaj potepuhov se je klatilo po tistem koščku sveta, pa so vsi prišli nazaj.”

Oglejte si posnetek premikajočega se ljubezenskega kipa:

Vir: earthporm


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.