fbpx

Madeira: Otok večne pomladi

Potovanja

“Tam je čudovita narava, prostrane plantaže banan, obdane z bistrimi vodami, gozdovi lovorja in evkaliptusa, posejani z živobarvnimi cvetjem.”

Madeira je zaradi prijaznih temperatur in urejene turistične infrastrukture vedno bolj popularen otok, ki leži tisoč kilometrov oddaljen od Lizbone in skupaj z nekaj manjšimi otoki meri 741 km2. Zaradi ugodne klime se ga je prijelo ime “Otok večne pomladi”. Ponuja ogromno izletov v naravo, od gorskih vrhov do divjih sotesk in bogatega botaničnega vrta ter obal za sproščanje ob morju in kozarčku domače pridelanega sladkega vina.

O njem kroži romantična legenda o dveh ljubimcih, Robertu Machimu in Anni d’Afret, ki sta v času vladavine angleškega kralja Edvarda III. v 14. stoletju zbežala iz Anglije v Francijo. Zaradi hudega neurja, je njuna ladja treščila ob obalo otoka, ki bi po pripovedovanju znal biti prav Madeira. Po Machimu so kasneje na otoku poimenovali naselje “Machico”.

ANA: “Tam je čudovita narava, prostrane plantaže banan, obdane z bistrimi vodami, gozdovi lovorja in evkaliptusa, posejani z živobarvnimi cvetjem, širni Atlantik in bujno rastlinje na njegovih obalah- to je Madeira, ki čuva lepoto in vabi, da jo obiščete in raziščete.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.