fbpx

Madžarska

Novice

Madžarska že od leta 1001 obstoja kot samostojna dežela. Takrat so se pod kraljem Štefanom združile manjše upravne enote.

Madžarska že od leta 1001 obstoja kot samostojna dežela. Takrat so se pod kraljem Štefanom združile manjše upravne enote. Prve večstrankarske volitve je imela 1990. leta. Hkrati s Slovenijo in še osmimi državami pa se je 1. maja letos pridružila članicam Evropske unije. Ekonomijo Madžarske zaznamuje politična zgodovina komunizma, ki je narekoval nadzor iz političnega centra.

V zadnjih letih je doživela velike strukturne spremembe in prešla v tržno ekonomijo. Privatni sektor zdaj zajema 80% BDP. Domači trg je precej majhen, kljub temu pa je ekonomija Madžarske tretja največja v centralno-vzhodno evropski regiji, takoj za Poljsko in Češko. Madžarska je privabila ogromno tujega kapitala. Odkup in investicije v madžarska podjetja od 1989 do danes znašajo 23 milijard dolarjev. Izvoz blaga je bil leta 2002 enak 60% BDP, za primerjavo naj povemo, da je bil leta 1990 ta delež le 30%. Tri četrtine izvoznih artiklov konča v EU. Daleč najpomembnejši poslovni partner Madžarske je Nemčija. Inflacija je v zadnjih petih letih padla s 14% na 4,7%, brezposelnost pa se drži okrog 6%. Storitvena dejavnost se je zelo okrepila in je leta 2001 prinašala dobrih 67% BDP-ja. Industrija je tudi tukaj zgubila nekdanji pomen. Danes pomembne industrijske panoge so: rudarstvo, metalurgija, konstrukcijski material, predelovanje hrane, tekstil, kemična industrija, posebej farmacevtska ter motorna vozila. Prihodek od kmetijstva je pred tremi leti znašal 4,3% BDP, glavni kmetijski proizvodi pa so: pšenica, koruza, sončnična semena, krompir, sladkorna pesa. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.